Catalunya

ERC promet l'autodeterminació sense renunciar a la desobediència

La portaveu del partit, Marta Vila, assegura que l’independentisme farà real la República i afegeix que per aconseguir-ho caldran negociacions

ERC promet l'autodeterminació sense renunciar a la desobediènciaEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La portaveu d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Marta Vilalta, va assegurar ahir que l’independentisme podrà “fer real la República a partir de fer real el dret a l’autodeterminació”. Per aconseguir-ho va apuntar que caldran negociacions amb l’Estat i mediació internacional, sense renunciar a la “desobediència civil”. Vilalta va assegurar que “l’autonomisme s’ha acabat” i que “estem en una nova fase, que és el republicanisme”. Aquest va ser el discurs que va pronunciar durant la seva intervenció en l’obertura de la Conferència Nacional que la formació republicana celebra aquest cap de setmana a La Farga de l’Hospitalet de Llobregat (Barcelona) per definir la seva estratègia futura.

sense renunciar a “cap via”

Vilalta va assenyalar que els republicans temptejaran qualsevol via “democràtica i pacífica” que pugui ser útil per implementar “la República catalana”, una porta oberta que han inclòs en el text de la ponència que se sotmetrà a debat després de les esmenes dels militants al primer text, que relegava la via unilateral. ERC, per tant, no renuncia a “cap via” democràtica per aconseguir la independència. “Les explorarem totes”, va recalcar. La portaveu va retreure al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que parlés de “passar pàgina” de l’1 d’octubre, una fita que va reivindicar com a “moment fundacional de la República”.

En aquest sentit, va seguir el fil iniciat pel president de la Generalitat, Quim Torra, que aquesta setmana va defensar que cal “crear un altre 1-O”, un altre “moment” en què l’independentisme sigui fort per “fer efectiva la república catalana”. “Preparem-nos. Sortim d’aquí més forts i més convençuts perquè vindran nous 1 d’octubre. Crearem les condicions perquè vinguin nous 1-O i perquè es facin reals. I aquesta vegada, quan arribin aquests nous 1-O, els guanyarem. No en tingueu cap dubte”, va resoldre.

La conferència nacional va arrencar amb crits de “llibertat”, després que el líder d’ERC a l’Hospitalet, Antoni García, reclamés l’excarceració dels presos sobiranistes, entre els quals hi ha el president d’Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, que està reclús a Estremera.

JUNQUERAS ENVIA UN MISSATGE PER CARTA DES DE LA PRESÓ

“Cap partit ha donat tant per arribar fins aquí. I cap està pagant un preu tan alt. Sentiu-vos-en orgullosos”. Aquest és el missatge que el president d’ERC, Oriol Junqueras, va traslladar a la militància aquest dissabte en l’inici de la conferència nacional del partit. Junqueras i tres militants més del partit (Dolors Bassa, Carme Forcadell i Raül Romeva) estan empresonats per l’organització del referèndum, i lluny de defugir responsabilitats, Junqueras va reivindicar el seu paper: “ERC es va haver de carregar tota la feina i la responsabilitat a l’esquena al juliol per salvar l’1 d’octubre i ha hagut de fer una campanya electoral amb el cap de llista a la presó”. El missatge el va llegir el portaveu adjunt d’ERC a Madrid, Gabriel Rufián.

tracking