turquia

Erdogan s'imposa a les eleccions presidencials per majoria absoluta

El cap d’Estat turc no haurà d’optar a una segona volta en obtenir més del 50% dels vots

Erdogan s'imposa a les eleccions presidencials per majoria absolutaefe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El cap d'Estat de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, va aconseguir el seu objectiu d’assumir tot el poder executiu del país, en guanyar ahir per majoria absoluta les eleccions presidencials anticipades. Amb el 90% dels vots escrutats, el polític revalidava el seu mandat amb un 53% dels suports, molt proper al percentatge que va obtenir el 2014, quan va accedir al càrrec, segons l’agència semipública turca Anadolu.

L’oposició, per la seva banda, es va mostrar en desacord amb el resultat de l’escrutini, al seu parer manipulat, i va assegurar que Erdogan quedarà al final per sota del 50%, situació que faria necessària una segona volta el 8 de juliol vinent.

A partir d’ara, Erdogan no només serà el cap de l’Estat, sinó també el del Govern, ja que amb aquests comicis entra plenament en vigor la reforma constitucional del 2017, amb la qual s’ha abolit la figura del primer ministre. Ostenta així pràcticament tots els poders a la república, atès que té, a més, potestat de nomenar gran part de la cúpula de la judicatura i pot fins i tot promulgar lleis per decret, si bé el Parlament té la possibilitat d’anul·lar-les.

Davant les dades oficials, la Plataforma Justícia Electoral –formada pel socialdemòcrata Partit Republicà del Poble (CHP), el nacionalista Partit Iyi i diverses organitzacions cíviques– segueix el mateix recompte, però depèn dels resultats d’actes que els seus membres de taula i voluntaris han enviat als coordinadors.

El candidat del CHP, Muhar­rem Ince, al qual Anadolu atorga un 30% dels vots, va demanar als seus seguidors “no deixar-se enganyar” pel recompte oficiós, ja que, va afirmar, les autoritats sempre difonen primer els resultats de zones i municipis simpatitzants del partit islamista Justícia i Desenvolupament (AKP), la formació d’Erdogan, que governa el país des del 2002.

“Anadolu manipula. Primer dona els resultats de llocs amb alt percentatge de vots per a Erdogan. Us demano als que esteu a les taules, no us desmoralitzeu, no abandoneu les urnes en cap moment”, va piular Ince.

tracking