Espanya

Els 630 immigrants de l''Aquarius' desembarquen al port de València

Un fort desplegament de seguretat i sanitari va atendre els refugiats dels tres vaixells, que ara tenen 45 dies per regularitzar la seva situació

Els 630 immigrants de l''Aquarius' desembarquen al port de ValènciaEfe

Creat:

Actualitzat:

Un gran desplegament al port de València esperava ahir els tres vaixells de la flota de l’Aquarius, que va arribar amb 630 immigrants rescatats d’aigües de Líbia fa vuit dies. L’esperada arribada va acabar amb èxit i els refugiats disposaran ara de 45 dies d’estada a Espanya en què hauran de regularitzar la seva situació. 144 immigrants van haver de ser traslladats a centres hospitalaris d’un total de 583 atesos al moll de creuers, on van tenir lloc els tres atracaments.

Dels 630 immigrants, 130 eren menors. El primer vaixell a arribar va ser el Dattilo, amb 274 ocupants, que va arribar a dos quarts de set del matí. Un cop arribat a València es va activar el protocol establert i el personal de sanitat va pujar al vaixell per dur a terme un primer triatge. Un home de 29 anys del Sudan del sud va ser el primer immigrant que va completar el circuit previst pel dispositiu d’atenció, dins d’un protocol en què es va traslladar les dones embarassades i els menors amb patologies als hospitals. A la resta de persones les van dirigir a un centre situat a la localitat de Xest.

El personal mèdic que va atendre els immigrants va detectar un major nombre de patologies de les que esperaven, cosa que va alentir el procés. Tot i això, la majoria de casos eren lleus. La Creu Roja va assegurar que l’estat general dels immigrants era “bo” i “acceptable” pel nombre de dies que havien estat a alta mar, i va insistir que van arribar “animats, somrients i tranquils”. Amb tot, presentaven símptomes de cansament. Després de completar l’acció humanitària, Metges Sense Fronteres va reclamar als governs europeus que situïn com a “prioritat absoluta” la vida de les persones per sobre “dels rèdits polítics”, i que facilitin el desembarcament ràpid als ports europeus segurs i més propers en cada cas perquè els rescatats puguin rebre una assistència adequada.

L’operació Esperança Mediter­rani va comptar amb la participació de 2.300 persones del sector sanitari, assistencial, jurídic i policial i va comptar amb una enorme cobertura mediàtica, amb 700 periodistes acreditats de 140 mitjans de comunicació.

EMOCIÓ A L’ARRIBADA

A la coberta de l’Aquarius hi viatjaven els immigrants més vulnerables: sis dones embarassades, una desena de nens i una vintena de persones amb cremades provocades per la barreja del fuel de les embarcacions i l’aigua del mar. La seva arribada va emocionar els voluntaris, que els esperaven al moll de València. L’Aquarius va atracar en un punt diferent al del Dattilo, més allu-nyat de les càmeres dels mitjans de comunicació. L’arribada dels 630 immigrants es va culminar a la una del migdia amb l’arribada de l’Orione, amb 250 persones a bord (228 homes i 22 menors d’edat no acompanyats).

Els immigrants arribats a territori espanyol disposen ara d’un permís de 45 dies d’entrada extraordinària per raons humanitàries i dins d’aquest termini hauran de regularitzar la seva situació mitjançant la sol·licitud d’asil o de residència, segons el que regula la llei d’estrangeria. D’altra banda, el ministeri de l’Interior francès també va ordenar ahir el desplegament a València d’una missió de l’Oficina per a la protecció dels refugiats per identificar els demandants d’asil i organitzar així l’acollida a França d’aquells que ho manifestin.

tracking