Espanya

Huerta dimiteix com a ministre en saber-se que va defraudar Hisenda

El ja extitular de Cultura va ser sancionat a abonar 366.000 euros per haver-ne deixat de pagar 218.000 entre els anys 2006 i 2008

Huerta dimiteix com a ministre en saber-se que va defraudar HisendaEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’escriptor i presentador de televisió Màxim Huerta va dimitir ahir com a ministre de Cultura i Esport una setmana després del seu nomenament, després de conèixer-se que va defraudar 218.000 euros a Hisenda. Serà substituït en el càrrec per l’expert en gestió cultural José Guirao.

Huerta (Utiel, València, 1971), que s’ha convertit en el ministre més breu de la democràcia espanyola, va explicar en nou minuts de compareixença sense preguntes que havia decidit dimitir perquè no es mini el projecte de Pedro Sánchez, “pensant en la cultura i en la transparència” i “conscient que la innocència no val de res davant aquesta gossada”.

Menys d’una hora després, fonts de l’executiu confirmaven que el seu substitut seria Guirao (Almeria, 1959), director general de belles arts i srxius del ministeri de Cultura del 1993 al 1994 i director del Museu Nacional Centre d’Art Reina Sofía entre aquell any i el 2001, i actual responsable de la Fundació Montemadrid. Guirao prendrà possessió avui a les 11 davant el rei a la Sarsuela.

La crisi de govern començava a primera hora del matí quan el digital El Confidencial informava que Huerta va ser sancionat a abonar 366.000 euros a Hisenda per 218.000 euros que va deixar de pagar els anys 2006, 2007 i 2008, quan treballava com a presentador de televisió. Segons el Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM), Huerta declarava a través d’una societat, la qual cosa permetia tributar menys que si ho hagués fet com a renda personal amb l’IRPF, una conducta “voluntària i culpable” en la qual no es podia apreciar “bona fe amb vista al compliment de les seves obligacions fiscals”.

Huerta, el nomenament del qual va ser anunciat el 6 de juny, va acudir a primera hora del matí al Palau de la Moncloa i després va declarar a Onda Cero que les seves obligacions tributàries estaven “al dia”, que era “un assumpte tancat” i que no pensava dimitir perquè eren fets anteriors a la condició de ministre. En declaracions posteriors a la Cadena Ser explicava que no ho havia compartit prèviament amb Pedro Sánchez perquè era “una qüestió privada” i ell havia assumit les seves “responsabilitats”.

Durant la resta del dia no va haver-hi més informació fins que passades les cinc el ministeri va convocar la compareixença de Huerta per a les sis de la tarda, tot i que es va retardar fins a les set. A aquella hora, compareixia en una concorreguda sala de premsa davant la qual va anunciar la seva “retirada”. “Hi ha moments en els quals un ha de retirar-se i jo estimo la cultura”, va dir. No importa, va afegir, que no hagi comès cap frau fiscal, “el que importa és el bombardeig que busca minar el projecte del president Sánchez. I no ho permetré”, va concloure.

tracking