espanya

Sánchez ordena acollir el vaixell 'Aquarius' davant la negativa d'Itàlia

A la nau hi viatgen 629 immigrants rescatats dissabte a Líbia

Sánchez ordena acollir el vaixell 'Aquarius' davant la negativa d'Itàliaefe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president espanyol, Pedro Sánchez, va donar ahir instruccions perquè el país aculli el vaixell Aquarius, amb 629 immigrants a bord, amb la finalitat d’“evitar una catàstrofe humanitària” i complir amb els compromisos internacionals en aquesta matèria. La decisió es va prendre després que les autoritats italianes es neguessin a acollir aquesta nau, propietat de l’ONG SOS Méditer­ranée, i que dissabte va rescatar els migrants de les costes de Líbia.

La destinació del buc serà el port de València, on es preveu la seva arribada a final d’aquesta setmana, ja que segons la distància a la qual es trobava ahir, en aigües del Mediterrani entre Itàlia i Malta, les estimacions indiquen que trigarà quatre dies. El govern va anunciar la mesura a través d’un comunicat: “és la nostra obligació ajudar a evitar una catàstrofe humanitària i oferir un port segur a aquestes persones, complint d’aquesta manera amb les obligacions del dret internacional”.

Per la seva banda, el ministre d’Afers Exteriors, Josep Borrell, va destacar que la decisió trencava amb l’actitud de “mirar cap a un altre costat” enfront del problema dels refugiats en la Unió Europea. Havien ofert els seus ports l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el de València, Joan Ribó, i va ser el president valencià, Ximo Puig, qui va traslladar la seva autorització al govern per realitzar aquest acolliment.

Mentrestant, els ocupants del vaixell eren conscients que el menjar s’acabarà en breu, i la calor apretava a coberta. Viatgen a bord de l’Aquarius la periodista d’RNE Sara Alonso i el fotoperiodista Óscar Corral, al costat d’una tercera reportera de El País, qui van alertar de la situació. A l’embarcació “la gent està preocupada perquè no té informació, volen que els deixin fer trucades i avisar la seva família i estem enmig del Mediterrani”, va relatar Corral.

“Fa calor i s’han col·locat lones, però comença a haver-hi problemes d’espai; hi ha moments de tensió perquè en tot el matí el vaixell no s’ha mogut i no tenim cap tipus d’informació”, va afegir. Cor­ral opina que “la solució ha de ser ràpida” perquè els responsables del vaixell asseguren que la gestió del menjar per a més de 600 persones no està calculada per a molts dies.

El primer ministre italià, Giuseppe Conte, va celebrar que després de la fèrria negativa mostrada per les autoritats del país a acollir el vaixell, “les reclamacions d’Itàlia comencen a ser escoltades” després d’un lustre d’ar­ribades massives d’immigrants. Més contundent es va mostrar el ministre de l’Interior i líder de la Lliga Nord, Matteo Salvini, que va qualificar l’episodi com una “victòria” i va dir que “alçar la veu dona els seus fruits”.

tracking