espanya

Rajoy anuncia que se'n va i organitza una ràpida transició al Partit Popular

El polític deixa la presidència del PP i dona inici al relleu, que es decidirà en un congrés abans que acabi el mes de juliol

Rajoy anuncia que se'n va i organitza una ràpida transició al Partit Popular

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Mariano Rajoy va anunciar ahir que deixarà la presidència del PP, i només quatre dies després de perdre el govern va donar inici a una ràpida transició que portarà el seu partit a triar un successor abans que acabi el mes de juliol.

“És el millor per al Partit Popular i per a mi, i crec que també per a Espanya, i la resta no importa gens”, va afirmar Rajoy per argumentar la seva decisió al comitè executiu nacional, davant el qual també va prometre que es posarà “a les ordres” del proper líder del partit. Un nou líder que el PP preveu triar en poc més d’un mes en un congrés extraordinari, que serà convocat dilluns de la setmana que ve i la data concreta de la qual encara està per ultimar. Alberto Núñez Feijóo, Maria Dolores de Cospedal i Soraya Sáenz de Santamaría es perfilen com a successors.

Mentrestant, Rajoy no farà canvis en l’estructura orgànica ni en el grup parlamentari perquè entén que això ho ha de fer la persona que el succeeixi, i ell es limitarà a actuar “amb la prudència i el grau d’intervenció que és degut”, que segons va donar a entendre, serà el mínim. Va deixar clar que seguirà al PP, amb el carnet del partit que l’ha acompanyat sempre, i va rematar el seu discurs assegurant que estarà a les ordres del que sigui el nou líder.

Rajoy va aprofiar també per advertir sobre els riscos del govern de Pedro Sánchez. En aquest sentit, va denunciar el “precedent greu” que s’ha produït en tractar-se de la primera vegada que governa algú que mai ha guanyat unes eleccions. I va assenyalar que aquest govern neix amb una “feblesa extrema” i amb “pèssims companys de viatge”. Sobretot, va destacar com a “inquietant” la fragilitat política del nou executiu quan la situació a Catalunya “dista molt d’estar calmada”.

De la seva banda, l’expresident José María Aznar va considear indispensable la reconstrucció del centredreta a Espanya, que considera “desarticulat”, i es va oferir a col·laborar perquè això sigui possible però deixant clar que ho faria des de la seva posició actual i no tornant a la primera línia política. “El meu compromís és amb Espanya i amb els espa-nyols. No tinc cap compromís partidari, ni em considero militant de res ni em sento representat per ningú”, va recalcar.

En un altre ordre de coses, ahir continuava el degoteig dels noms dels nous ministres de Pedro Sánchez, després que dilluns es coneguessin els noms de Josep Borrell (Exteriors) i de Teresa Ribera (Energia, Medi Ambient i Canvi Climàtic). Així, ahir van transcendir els noms de Carmen Calvo, vicepresidenta; Nadia Calviño, ministra d’Economia; María Jesús Montero, titular d’Hisenda; Carmen Montón, Sanitat; Meritxell Batet ministra d’Administracions Públiques, i José Luis Ábalos, que es farà càrrec de Foment.

tracking