Espanya

Josep Borrell serà titular d'Exteriors al nou govern de Pedro Sánchez

L’històric dirigent socialista torna a integrar un govern després de més de vint anys allunyat de la primera línia política

Josep Borrell serà titular d'Exteriors al nou govern de Pedro SánchezEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El socialista Pedro Sánchez es va estrenar ahir a la Moncloa rebent el president d’Ucraïna, Petró Poroshenko, i ultimant la composició del seu govern, en el qual l’expresident del Parlament Europeu Josep Borrell serà el ministre d’Afers Exteriors, segons fonts properes al president.

El polític català, de 71 anys, enginyer aeronàutic i doctor en Ciències Econòmiques, torna així a la primera línia política dues dècades després d’haver estat ministre a l’últim govern de Felipe González i de renunciar el 1999 a la candidatura a president del govern que va guanyar en primàries a Joaquín Almunia.

Borrell va ser un dels principals suports de Sánchez en les primàries de fa un any i va treballar en la redacció del projecte polític d’esquerres amb el qual l’avui president va recuperar les regnes del partit. La seva presència mediàtica es va potenciar a final de l’any passat, en els mesos de més tensió després del referèndum de l’1-O a Catalunya, arran de les seves intervencions en contra de la declaració unilateral d’independència i en favor de la unitat d’Espanya, en les diverses manifestacions convocades a Barcelona.

Sánchez té previst donar a conèixer demà l’organigrama i els noms del seu executiu, del qual prendrà possessió el dijous i celebrarà divendres el primer consell de ministres. Una estructura que recupera el ministeri d’Igualtat, que va crear el 2008 el també president socialista José Luis Rodríguez Zapatero i que ell mateix va suprimir dos anys després, i que inclou la creació d’un Alt Comissionat contra la Pobresa Infantil, que dependrà d’ell.

Mentrestant, les travesses continuen i es dona gairebé per segura l’entrada a l’executiu del líder del PSC, Miquel Iceta, sobretot després que ell mateix digués que “no es descarta”, el contrari que va suggerir l’exministre Jordi Sevilla, el nom del qual es va apuntar a l’entorn de Sánchez per a la cartera d’Economia. “Els qui converteixen la política en un pim pam pum parlamentari i en un fangar mediàtic, de debò se sorprenen que hi hagi gent que no vulgui renunciar a la seva vida/professió per ficar-se en aquest territori tan hostil!”, va escriure Sevilla a mode d’autoexclusió al seu compte de Twitter.

El que és segura, és la voluntat de Sánchez de donar entrada a Podem i altres forces polítiques en els diferents òrgans de representació, constitucionals (Tribunal Constitucional i Consell General del Poder Judicial) i no constitucionals, segons va avançar el secretari d’Organització del PSOE, José Luis Ábalos. Els socialistes entenen que amb 84 diputats i una representació tan plural com la que hi ha al Congrés estan obligats a “compartir molt” el poder amb la majoria que va fer possible la moció de censura, va afegir Ábalos.

tracking