Espanya

El nou govern català pren possessió i posa fi a la intervenció del 155

Torra insta Sánchez a emprendre un diàleg per negociar alhora que reivindica el “mandat republicà” de l’1 d’octubre

El nou govern català pren possessió i posa fi a la intervenció del 155EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El nou govern de la Generalitat, presidit per Quim Torra, va prendre possessió ahir al Palau de la Generalitat, posant fi a la intervenció autonòmica de l’article 155 de la Constitució espanyola. Torra va convidar el nou president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a “parlar” i a negociar “de govern a govern”, al mateix temps que va reivindicar el seu “mandat republicà” per “avançar” d’acord amb el referèndum de l’1 d’octubre passat. En el seu discurs durant la cerimònia de presa de possessió dels consellers del nou executiu català, Torra va expressar la seva “clara disposició al diàleg”, que considera “imprescindible per resoldre conflictes de la manera que ho fan al món civilitzat”. L’acte es va convertir en un homenatge ple d’emoció als membres de l’anterior Govern, bona part d’ells presos i exiliats, i als seus familiars.

Torra demana diàleg

Dirigint-se al líder socialista, Quim Torra va afirmar: “President Pedro Sánchez, parlem, prenguem riscos vostès i nosaltres, asseguem-nos a la mateixa taula i negociem de govern a govern. Aquesta situació que vivim no pot allargar-se ni un dia més.” Torra va expressar el seu compromís d’avançar d’acord amb el referèndum de l’1 d’octubre i de constituir “un Estat independent en forma de república”. El president va admetre que “no serà un camí fàcil” i per això va agrair als nous consellers la valentia d’assumir la responsabilitat dels actes que durà a terme el nou govern de la Generalitat. Torra, que va acabar el seu discurs amb un “visca Catalunya lliure”, va remarcar que el seu mandat serà “republicà”, i va assegurar que ho serà pels 7,5 milions de catalans, els quals va dir que mereixen més benestar i justícia social, protecció davant els més poderosos i un programa econòmic i social ambiciós. En aquest context, va anunciar que una de les primeres mesures que adoptarà el seu executiu, que es va reunir per primera vegada ahir al migdia, serà un pla de “recuperació” de totes les àrees que considera afectades per l’aplicació de l’article 155. “Estem orgullosos del nostre temps, no el malversem. Tenim un mandat republicà que hem de complir, posem-nos a treballar”, va concloure el president català.

SÁNCHEZ PROMET EL CÀRREC DAVANT FELIP VI SENSE BÍBLIANI CRUCIFIX

El líder socialista va prometre el càrrec de president del govern espanyol ahir a les onze del matí davant el rei Felip VI al palau de la Zarzuela, i per primer cop en democràcia, sense Bíblia ni crucifix. “Prometo per la meva consciència i honor complir fidelment les obligacions del càrrec, amb lleialtat al rei, i guardar i fer guardar la Constitució com a norma fonamental de l’Estat, així com mantenir el secret de les deliberacions del consell de ministres”, va proclamar el nou president. Tots els anteriors presidents del govern espanyol havien promès o jurat el càrrec davant de la Bíblia i el crucifix. En arribar a la Zarzuela el 2014, Felip de Borbó va acordar donar l’opció de no haver de prometre davant d’aquests símbols religiosos.

tracking