Espanya

Màxima incertesa davant la moció contra Rajoy pels dubtes del PNB

Els nacionalistes bascos, així com el PDeCAT, no decidiran el vot fins haver escoltat el discurs del candidat Pedro Sánchez

Màxima incertesa davant la moció contra Rajoy pels dubtes del PNBEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

En la vigília del debat al Congrés espanyol de la moció de censura presentada pel líder del PSOE, Pedro Sánchez, contra el govern de Mariano Rajoy, la incertesa sobre el resultat era ahir màxima i, una vegada més, totes les mirades estaven posades sobre el PNB.

Després que Ciutadans hagi dit de totes les maneres possibles que no farà president Pedro Sánchez en aquestes condicions, tot indica que l’única possibilitat és que la iniciativa tiri endavant amb el suport de Podem –un suport ja assegurat– i dels partits nacionalistes i independentistes. El vot a favor d’ERC sembla gairebé garantit mentre que el PDeCAT i, sobretot, el PNB mantenien ahir encara la incògnita sobre el sentit del seu vot.

De moment, el PDeCAT va anunciar que no prendrà una decisió definitiva fins escoltar avui la intervenció de Pedro Sánchez. Molt especialment, li interessa conèixer la seva posició sobre el procés independentista a Catalunya, la situació dels polítics a la presó o l’aplicació de l’article 155.

Fan falta almenys 176 vots a favor per desallotjar Rajoy del Palau de la Moncloa i, per a això, són absolutament imprescindibles els cinc escons del PNB, partit que, de moment, es guarda les seves cartes. La direcció de la formació es reunirà avui de manera extraordinària per decidir el sentit del seu vot. La decisió la comunicarà després d’escoltar les motivacions del PSOE per presentar la moció i conèixer els compromisos que adquireix el candidat.

Ahir també es va estendre la hipòtesi d’una dimissió d’última hora del president del govern en el cas que tingui l’evidència que perd la votació. Una possibilitat que es va encarregar de negar de manera contundent el mateix Rajoy, que va garantir que no plegarà i intentarà esgotar la legislatura. L’opció va ser rebutjada també pel número tres del PP, Fernando Martínez-Maíllo. “No puc descartar el que no es planteja. No hi ha aquesta opció”, va indicar.

El president del govern va aprofitar la sessió de control per acusar Sánchez de presentar una moció de censura amb la qual pretén “fer xantatge” a tothom i que és una drecera “injusta” per arribar al poder davant la incapacitat per guanyar les eleccions.

Els socialistes, que dimarts van mantenir una ronda de contactes amb els grups, ahir es van mantenir en un discret segon pla. El seu principal suport, el líder de Podem, Pablo Iglesias, es va mostrar convençut que la moció de censura tirarà endavant i va advocar perquè Sánchez conformi un govern de coalició que representi una majoria àmplia d’espanyols. En cas que Sánchez fracassi, va insistir en la idea de presentar una altra moció amb l’objectiu d’obrir el camí a una convocatòria electoral.

Torn d’intervencions

Sense cap certesa de quin pot ser el resultat, el que sí que es coneix és l’escenografia del debat, que començarà a les nou. Tot i que no és diputat, Sánchez s’asseurà en un escó del seu grup parlamentari i podrà assistir demà a la votació. El primer a pujar a la tribuna per defensar la moció de censura serà el secretari d’organització del PSOE, José Luis Ábalos, sense límit de temps. El seguirà, igualment sense límit de temps, Pedro Sánchez, i posteriorment Rajoy. Acabats els torns de rèpliques i contrarèpliques, serà el torn dels grups parlamentaris, de menor a major. Les intervencions dels grups finalitzaran demà i tot seguit es procedirà a la votació.

tracking