Catalunya

Torra rectifica i canvia els consellers que són a la presó i a Bèlgica

Laura Borràs, Alba Vergés, Damià Calvet i Àngels Chacón s’incorporen a l’executiu i Elsa Artadi passa a Presidència

Torra rectifica i canvia els consellers que són a la presó i a BèlgicaEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president català, Quim Torra, va signar ahir un nou decret de nomenament dels consellers que formaran el seu govern, substituint els que es troben a la presó (Jordi Turull i Josep Rull), i els que són a Bèlgica (Toni Comín i Lluís Puig), va informar la Generalitat.

Elsa Artadi, que al decret de nomenaments que Torra va signar el 23 de maig figurava com a consellera d’Empresa i Coneixement i portaveu, serà ara consellera de Presidència i portaveu, en substitució de Turull. Alba Vergés (ERC) serà la nova consellera de Salut i reemplaçarà el també republicà Comín; Damià Calvet (JxCat) ocuparà la cartera de Territori i Sostenibilitat en lloc de Rull; Laura Borràs (JxCat) assumirà el departament de Cultura en substitució de Puig, i Maria Àngels Chacón (PDeCAT) es farà càrrec d’Empresa i Coneixement.

La Generalitat va anunciar els nous nomenaments en un comunicat on assenyala que el nou govern adoptarà en la primera reunió la decisió d’interposar una querella per prevaricació contra el president Mariano Rajoy per impedir la publicació al Diari Oficial de la Generalitat de l’anterior decret de nomenament dels consellers. Així mateix, en aquesta primera reunió el Consell Executiu “impugnarà l’aplicació de l’article 155 en el seu conjunt” i “presentarà al·legacions contra la impugnació per part del govern espanyol d’onze lleis d’alt contingut social durant el període en el qual ha estat vigent l’article”.

Assenyala també que “els consellers empresonats i exiliats han fet arribar al president de la Generalitat, Quim Torra, un missatge en el qual expressen la seva voluntat de donar-li la seva confiança i demanen que les institucions catalanes es tornin a posar al servei del poble de Catalunya al més aviat possible”. Agrega que Rull, Turull, Comín i Puig “reafirmen que sempre han volgut formar part de la solució i no del problema”, i que “se senten consellers legítims del govern de Catalunya”.

L’anunci dels nous nomenaments de consellers es va produir després que el govern central ratifiqués que no publicaria el primer decret de nomenaments proposats per Torra, ja que l’informe encarregat als serveis jurídics de l’Estat avala que la decisió del president no s’ajustava a la legalitat.

D’altra banda, Toni Comín va renunciar a delegar el vot des de Brussel·les, tot i que mantindrà l’escó. La decisió altera l’ajustada aritmètica parlamentària, de manera que JxCat i ERC, que tenien majoria simple (34 i 32 escons), sumen ara 65 dels 135 diputats mentre Comín no renunciï a l’escó. Les dues formacions queden més afeblides i encara més dependents dels quatre diputats de la CUP perquè prosperin les votacions al Parlament.

tracking