Espanya

Pedro Sánchez promet “estabilitat i eleccions” amb la moció a Rajoy

El text es debatrà dijous i divendres

Pedro Sánchez promet “estabilitat i eleccions” amb la moció a Rajoy

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ple del Congrés espanyol debatrà dijous i divendres la moció de censura del PSOE contra Mariano Rajoy, una iniciativa per la qual el líder socialista, Pedro Sánchez, busca suports amb la promesa d’un full de ruta que considera clara: “censura, estabilitat i eleccions”.

Després que els socialistes registressin divendres passat la moció, la quarta en tota l’etapa democràtica, la presidenta del Congrés, Ana Pastor, després de posar-se en contacte amb Sánchez, va fixar a aquesta mateixa setmana el debat. Una decisió davant la qual el PSOE no va posar objeccions i que des del govern es considera oportuna per minimitzar el temps d’incertesa.

Amb la data d’aquest debat ja coneguda, Sánchez va presidir una reunió del Comitè Federal socialista on va tornar a apel·lar als 350 diputats perquè sàpiguen que està en joc la confiança de la ciutadania en la política i col·laborin en la construcció d’“un gran acord de regeneració”.

El candidat a la investidura va ressaltar que la “nova etapa” que proposa obrir amb la moció té un “full de ruta clar: censura, estabilitat i eleccions perquè els espa-nyols decideixin”. És el mateix plantejament que va exposar divendres passat després de presentar la moció i que de moment no li és suficient al partit d’Albert Rivera per donar-hi suport, ja que encara que va estendre la mà als socialistes per acordar la convocatòria electoral, manté altres condicions.

Així, Ciutadans planteja que el PSOE hauria de retirar la seva moció i presentar conjuntament una altra amb un candidat pactat que no fos ni Sánchez ni Rivera. Però al mateix temps, Rivera va dir que està disposat a buscar amb Rajoy un “final ordenat” a aquesta legislatura, que veu acabada, si posa “data i hora” a la tardor per a uns comicis generals.

Es tracta d’una condició sobre la qual el govern i el PP no estan disposats a dialogar, com tampoc negociar una retirada de Rajoy. Íñigo Méndez de Vigo, ministre d’Educació i portaveu de l’executiu, va garantir que el president no dimitirà en cap cas. També el coordinador general del PP, Fernando Martínez-Maíllo, va subratllar que “qui pretengui donar per mort Rajoy o el Partit Popular o simplement subestima el PP, o s’equivoca”.

Podem va avançar el seu suport fins i tot si és per convocar ja eleccions, però el seu líder, Pablo Iglesias, va precisar que l’última paraula la tindran les bases. El portaveu d’ERC al Congrés, Joan Tardà, va lamentar la “manca de cortesia i educació” de Sánchez per no haver-se posat encara en contacte amb ells, mentre el PDeCAT va evitar posar condicions públiques per fer suport a la moció abans de parlar amb el PSOE, i va subratllar que no votaran a favor si al bloc hi ha Ciutadans.

tracking