espanya

Condemnats Correa, Bárcenas i el PP en el judici central del 'cas Gürtel'

El líder de la trama i l’extresorer del partit, sentenciats a 51 i 33 anys de presó respectivament

Condemnats Correa, Bárcenas i el PP en el judici central del 'cas Gürtel'efe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Nou anys després que esclatés el cas Gürtel, l’Audiència Nacional va dictar ahir sentència per la peça central de la trama, que suposa la primera condemna per a l’extresorer del PP Luis Bárcenas (33 anys) i per al partit, per lucrar-se dels beneficis de la xarxa de Francisco Correa, sobre qui han recaigut 51 anys de presó.

Segons la sentència, la trama Gürtel va teixir “una estructura de col·laboració estable amb el PP” per a la prestació de serveis, i “en paral·lel” va crear “un autèntic i eficaç sistema de corrupció institucional a través de mecanismes de manipulació de la contractació pública central, autonòmica i local”. Per a això, Correa, que tenia total llibertat de moviments a la seu central del partit, va establir relació amb “influents militants”, entre els quals Bárcenas, condemnat a 33 anys i 4 mesos de presó i multa de 44 milions d’euros com a “peça fonamental” de la trama.

La sentència dona també per “plenament acreditada” la comptabilitat B del partit des del 1989, per la qual cosa qüestiona la credibilitat, entre d’altres, del testimoni que va prestar el president espanyol Mariano Rajoy al judici, quan va dir no tenir constància de la seva existència, i va qualificar d’“absolutament falsos” els famosos papers de Bárcenas.

Per a la sala, el seu testimoni, igual que el que van oferir els exsecretaris generals del PP, “no és prou versemblant com per rebatre la contundent prova existent sobre la caixa B del partit”. Una d’aquestes contundents proves la troba el tribunal en el mateix Bárcenas, que en el judici va parlar de “comptabilitat extracomptable” al partit i que, segons la sentència, va nodrir els seus comptes a Suïssa, on va arribar a acumular 48,2 milions d’euros, amb les comissions obtingudes per la seva intermediació en adjudicacions i dels diners que es creu que va sostreure de la caixa B.

Per això, i malgrat que el PP va renunciar a qualsevol reclamació, la sentència també el condemna per aquesta apropiació indeguda, així com a la seva dona Rosalía Iglesias, a 14 anys, per ajudar-lo a ocultar aquests fons.

Però la condemna al partit com a responsable civil a títol lucratiu al pagament de 245.492 euros, quantitat que ja va deixar consignada abans del judici, no és per la caixa B, que serà jutjada en un altre procediment, sinó pels beneficis que va obtenir de la trama a través dels exalcaldes de Pozuelo i Majadahonda, Jesús Sepúlveda i Guillermo Ortega, condemnats respectivament a 14 i 38 anys. Dels 37 acusats, 8 han estat absolts, entre ells un dels habitualment considerats líders de la trama, Álvaro Pérez, El Bigotes, a qui el tribunal eximeix de responsabilitat en no considerar acreditat que realitzés pagaments destinats a subornar càrrecs públics.

El líder del PSOE, Pedro Sánchez, ja estudia la possibilitat de presentar una moció de censura contra Rajoy. Sánchez, que ahir es va reunir amb la direcció del partit, ha convocat una reunió de la comissió executiva per a avui, per tal d’adoptar una decisió.

Zaplana ingressa a la presó

D’altra banda, la jutge va dictar presó provisional sense fiança per a Eduardo Zaplana. D’aquesta manera, la magistrada va atendre la petició de la Fiscalia Anticorrupció, que havia sol·licitat l’ingrés a presó incondicional comunicada i sense fiança per a l’ex-president valencià. Zaplana va ser detingut dimarts, acusat de suborn, blanqueig de capitals, desviament de fons i malversació.

tracking