Catalunya

Bèlgica rebutja l'extradició dels exconsellers per errors de forma

El jutge considera que l’euroordre dictada per Llarena contra Comín, Serret i Puig no té “equivalència” amb l’ordre de detenció nacional

Bèlgica rebutja l'extradició dels exconsellers per errors de formaEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El jutge belga encarregat d’estudiar l’extradició a Espanya dels ex-consellers catalans Toni Comín, Meritxell Serret i Lluís Puig, va rebutjar ahir l’euroordre dictada contra ells per “defectes de forma” en el procediment, en estimar que no té “equivalència” amb l’ordre de detenció nacional.

La fiscalia va informar que no té cabuda cap recurs contra aquesta decisió per part de les autoritats espanyoles. Segons van avançar els polítics, acompanyats dels seus advocats, el jutge va acceptar la petició de la fiscalia i la defensa de rebutjar aquesta ordre de detenció europea.

L’advocat Jaime Alonso-Cuevillas va explicar que això dona per “acabat” el cas a Bèlgica atès que el jutge va dictar sentència in voce –verbalment–, tot i que encara ha de fer pública la decisió oficial, que suposarà la retirada de les mesures cautelars imposades als tres polítics “probablement en les properes hores”.

El 24 de març, el jutge Pablo Llarena va tornar a activar les euroordres de detenció contra Comín, Serret, Puig, i l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, quan aquest viatjava a Bèlgica des de Finlàndia, la qual cosa va desembocar en la seva detenció a Alemanya. L’euroordre va ser reactivada també contra l’exconsellera Clara Ponsatí, avui a disposició de la justícia escocesa, tots ells processats per delictes de rebel·lió i malversació de fons públics relacionats amb la celebració del referèndum de l’1 d’octubre.

El 5 de desembre, el jutge Pablo Llarena havia retirat les euroordres cursades al novembre per qui en aquell moment era la magistrada competent de l’assumpte, Carmen Lamela. Després d’una vista que va durar aproximadament una hora i mitja, el jutge belga va estimar ahir que aquesta nova euroordre no es cor­respon amb l’ordre de detenció nacional inicial, encara vigent, i que no hi ha “equivalència” entre ambdues.

Segons Cuevillas, “la petició cursada per l’Estat espanyol era irregular en aplicació d’un conegut precedent europeu”, la sentència Bob Dogi, segons el qual “perquè pugui cursar-se una ordre europea de detenció aquesta ha d’estar avalada per una ordre nacional”. Es tracta del cas del camioner romanès Niculaie Aurel Bob-Dogi, detingut al seu país i reclamat per la justícia hongaresa, al qual Romania va denegar l’extradició el 2015 i el tribunal de la UE va donar la raó el 2016.

Fonts del Tribunal Suprem van acusar la justícia belga d’“absència de compromís amb la col·laboració judicial”, i van considerar que només el “desconeixement” de l’ordenament jurídic espanyol permet obviar l’ordre de processament del 21 de març, en el qual es motiva els fets pels quals són acusats els polítics que es troben a Bèlgica.

tracking