x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Catalunya

Torra és investit per a una etapa provisional i eleccions a la vista

El nomenament es fa efectiu en segona volta amb els 66 vots de JxCat i ERC i l’abstenció de la CUP
Quim Torra, després de ser investit president de la Generalitat.

Torra és investit per a una etapa provisional i eleccions a la vista

Quim Torra, després de ser investit president de la Generalitat.

Efe
Actualitzada 15/05/2018 a les 06:46
Quim Torra va ser investit ahir president de la Generalitat gràcies als 66 vots a favor de JxCat i ERC i l’abstenció de la CUP, la qual cosa evita una repetició electoral imminent, encara que va assumir que la seva etapa serà provisional i fonts de JxCat ja van vaticinar eleccions en un any.
199 dies després de la destitució del govern de Carles Puigdemont en aplicació de l’article 155 de la Constitució després de la declaració unilateral d’independència, el Parlament va triar, en segona votació i per majoria simple, Torra com a nou president, el número 131 en la història de la Generalitat. Després dels intents fallits d’investir de nou Puigdemont, Jordi Sànchez i Jordi Turull, l’elecció de Torra, a vuit dies que vencés el termini límit, acaba amb la possibilitat d’una convocatòria automàtica d’eleccions.

Torra, que va rebre els 65 vots en contra de Ciutadans, el PSC, Catalunya en Comú-Podem i el PPC, agafa així el relleu de Puigdemont, encara que tant en el seu discurs de dissabte, en la primera sessió del ple d’investidura, com en el d’ahir, va insistir que el seu propòsit seguirà sent tornar a investir el seu antecessor.
Fonts sobiranistes van augurar una legislatura curta, marcada pel pols constant amb el govern –encara que s’aixequi el 155 amb la formació de l’executiu, Hisenda pot mantenir les mesures de control de les finances de la Generalitat–, i les dificultats de Torra i el seu gabinet per tirar endavant les seves iniciatives, ja que la CUP ja va deixar entreveure que no farà suport als pressupostos. La situació de “presos i exiliats” sobiranistes, amb un possible judici abans que acabi l’any, condicionarà així mateix les relacions de la Generalitat amb l’Estat els propers mesos.

Veus de JxCat van pronosticar noves eleccions per a la primavera de l’any que ve, per la qual cosa podrien coincidir amb les municipals i europees del 26 de maig del 2019. De fet, Puigdemont va dir el dissabte en una entrevista al diari italià La Stampa que Tor­ra convocarà eleccions a partir del 27 d’octubre “si el govern espanyol continua amb la persecució”. Per visualitzar el seu respecte al president que considera “legítim”, Torra viatjarà avui a Berlín per reunir-se amb Puigdemont.
El president espanyol, Mariano Rajoy, va oferir “enteniment i concòrdia” a Torra, però el va avisar que garantirà que a tot moment compleixi la llei i la Constitució. Per la seva banda, el president del Parlament, Roger Torrent, va comunicar per escrit a Felip VI la investidura de Torra com a president de la Generalitat. Quan Torra sigui nomenat pel rei, aquest nomenament haurà de ser publicat en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya i tindrà efectes a partir de la presa de possessió, que ha de tenir lloc en els cinc dies posteriors.
Etiquetes
  • #6 Requena
    (15/05/18 20:05)

    Mentre el xiringuito de l'independentisme ens distregui, seguiran els desnonaments a Catalunya, es privatitzarà el que era públic, com la sanitat, les jubilacions, la justícia etc i els fons voltor compraran a preu de saldo milers de pisos subhastats i milers d'empreses tancades o absorbides pel capital. Un circ mediàtic que quan acabi ens adonarem de les dimensions apocalíptiques.

    Respondre
  • #5 karlitos
    (15/05/18 14:41)

    Aquest sr l´importa un bledo Catalunya, nomes ha vingut a buscar la pensiò vitalicia ..........8.000 euros al mes no esta nada mal....a pagar els catalans i menys per sanidat i educaciò, surtirán molt cars els laços grogs.....Amb la lei i la constituiciò surt molt mes barat.....

    Respondre
  • #4 karlitos
    (15/05/18 14:33)

    Visca Russia , visca Putin i visca 45% dels ignorantes catalans.....! La guerra civil es molt a prop........Ja veg els tanques del exercit de la llei i de la constituiciò Espanyola a entrar en funcionament a favor de una Europa unida.

    Respondre
  • #3 radicals al poder!
    (15/05/18 14:30)

    Una passa més en la disbauxa catalana. Posar a un radical xenofob al capdavant de la Generalitat es realment buscar un xoc de trens! però sobretot es enfonsar catalunya. De psiquiatres !

    Respondre
  • #2 Jo
    (15/05/18 11:40)

    Que pinta F.VI, aqui ?
    Es que algú l'ha votat ?
    Que es preocupi de que el seu cunyat Urdagarin deixi de tenir els previlegits pagats en part per els catalans.
    El mateix dic d'ell i la Mona.

    Respondre
  • #1 155 Ja !
    (15/05/18 09:12)

    Pensar que aquest individu sigui President d'alguna cosa, posa la pell de gallina. Mas, Puigdemont o Torra, titelles de l'oligarquia catalana, la república bananera de Catalunya no serà més que una mala anècdota en la Història d'Espanya.

    Respondre
6
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts