TALL A la 
CS-310 

Tall a la CS-310 entre Anyós i l'Aldosa a causa d'una esllavissada sense danys personals. El trànsit s'ha desviat pel centre de la Massana

França

L'EI assumeix l'autoria de l'atac a París que va causar la mort d'un jove

Les autoritats franceses apunten que l’autor dels fets és un noi de 20 anys nascut a Txetxènia

L'EI assumeix l'autoria de l'atac a París que va causar la mort d'un joveEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Estat Islàmic (EI) va assumir ahir l’atac de dissabte a París en un breu comunicat difós per l’agència Amaq, pròxima a l’EI, encara que la seva autenticitat no ha pogut ser confirmada. “L’autor d’aquest atac amb ganivet a París és un soldat de l’Estat Islàmic”, va dir l’agència de propaganda de l’organització terrorista, Amaq, citada pel centre nord-americà per a la vigilància de llocs islamistes (SITE, en les seves sigles en anglès). “L’operació va ser realitzada en represàlia contra els estats de la coalició” internacional antijihadista a l’Iraq i Síria, segons aquesta font.

El presumpte terrorista que la nit de dissabte va matar amb un ganivet una persona i en va ferir quatre més és un jove nascut a la república russa de Txetxènia l’any 1997, nacionalitzat francès i fitxat pels serveis secrets gals. Hores després de l’atac, el segon amb més víctimes després que el francès Radouane Lakdim assassinés quatre persones el mes de març, s’han conegut més detalls de l’agressor. El presumpte terrorista va ser abatut quan va intentar abalançar-se contra uns policies durant l’assalt a vianants a la cèntrica zona de l’Òpera. Segons els mitjans francesos, el jove ja estava fitxat pels serveis secrets gals per la seva proximitat amb un home que va estar a Síria, encara que no tenia antecedents policials. El canal BFMTV va apuntar que va arribar a ser inter­rogat fa un any per les autoritats franceses.

La reacció de Macron

El president francès, Emmanuel Macron, va qualificar l’agressor com a “terrorista” i va assegurar que el país no cedirà davant aquesta amenaça que ha costat la vida a 245 persones des de l’onada d’atemptats del 2015. “França paga una vegada més el preu de la sang, però no cedeix gens als enemics de la llibertat”, va subratllar el president gal en un missatge de Twitter. El ministre de l’Interior, Gérard Collomb, va convocar una reunió d’Estat per analitzar la situació amb els serveis de seguretat i de lluita antiter­rorista. D’altra banda, a la tarda la policia va arrestar una persona a Estrasburg per la relació amb l’atacant. L’ambaixada russa a París va demanar a les autoritats franceses aclariments sobre la ciutadania de l’home.

VIVES EXPRESSA "REPULSA" I MARTÍ AVISA DEL PERILL "EXTREMISTA"

El cap de Govern, Toni Martí, va condemnar els atemptats però va alertar que els “grups extremistes seguiran actuant”, per això va assegurar que “cal estar atents” perquè “de tant en tant hi ha ensurts malaurats i hem d’estar sota certa vigilància”, va lamentar. Per tot plegat, “els que defensem la democràcia hem de condemnar qualsevol actuació com la de París”.

El Copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, va enviar un missatge de condol a la ciutadania francesa, així com a la família de la víctima, i va expressar la “repulsa” pels atemptats. Per Vives, “és molt important que no deixem de fer-ho i, a més, hem de demanar que el ter­rorisme s’acabi”. Per aconseguir-ho, Vives va proposar “fer-ho amb signes de pau.

tracking