catalunya

Carles Puigdemont proposa Quim Torra per presidir la Generalitat

L’expresident revela a través de Twitter i YouTube quin és el ‘pla D’ per a la seva successió al capdavant del govern català

Carles Puigdemont proposa Quim Torra per presidir la Generalitatefe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Quim Torra és el pla D. L’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont ha triat el diputat de Junts per Catalunya (JxCat) com a candidat a la presidència de la Generalitat. Puigdemont va comunicar ahir la seva decisió al president del Parlament, Roger Torrent, a l’expresident Artur Mas, als seus exconsellers a l’estranger, a la coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, al portaveu de JxCat, Eduard Pujol, i als caps de llista territorials de la candidatura.

Posteriorment, l’expresident va fer pública l’elecció des de Berlín a través d’un missatge a Twitter, en el qual agraïa a Torra l’“esforç” i el “sacrifici” que suposa assumir el càrrec “en circumstàncies tan extremes”. També va publicar un vídeo al seu canal de YouTube en el qual explica les raons de la seva decisió i en el qual deixa clar que el que comença ara és “una etapa de provisionalitat”. Al seu entendre, que existeixin “presos polítics” i “exiliats”, i que la Generalitat pateixi l’“amenaça permanent” de ser intervinguda via 155, obliguen a entendre la fase que comença ara com “no definitiva”.

“El nostre grup proposa el company i diputat Quim Torra per a la presidència de la Generalitat, perquè pugui assumir la responsabilitat en els propers dies i que pugui formar govern de manera immediata. Agraeixo l’esforç i el sacrifici d’assumir el càrrec en unes circumstàncies que són extremes per a Catalunya”, va sub­ratllar Puigdemont.

Torra va agrair la decisió a través d’un breu tuit en el qual va manifestar que accepta “amb responsabilitat” i “voluntat de servei al país” l’encàrrec de Puigdemont, a qui anomena “president legítim de Catalunya”.

En el vídeo, Puigdemont va criticar que l’Estat “no hagi respectat” la seva candidatura i les de Jordi Sànchez i Jordi Turull, i de nou va reivindicar la seva “legitimitat” per ostentar el càrrec. “El mecanisme previst a la llei per investir president no ha estat respectat, igual que no es va respectar quan es va decidir cessar-me com a president. Segueixo sent-ho fins que el Parlament no prengui una altra decisió i continuaré defensant aquesta legitimitat a totes les instàncies internacionals”, va manifestar.

Puigdemont també va marcar quines han de ser, al seu entendre, les línies mestres del nou mandat que presidirà Torra. “Tenim d’entrada el deure restaurar els efectes nocius del 155, i aplicar un veritable pla de xoc que posi al dia i permeti recuperar polítiques, persones i inversions injustament suspeses, cessades o bloquejades”, va assenyalar.

Nascut a Blanes, Quim Torra Pla és advocat, escriptor i editor, i recentment havia ostentat la presidència de l’entitat sobiranista Òmnium Cultural després de la sobtada mort de la seva anterior presidenta, Muriel Casals.

tracking