x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Espanya

Jutges demanen a Catalá que plegui per crítiques al cas de 'La Manada'

El titular de Justícia indigna el col·lectiu en assegurar que el jutge que va emetre el vot discrepant “té algun problema” que “tots saben”
El minsitre espanyol de Justícia, Rafael Catalá.

Jutges demanen a Catalá que plegui per crítiques al cas de 'La Manada'

El minsitre espanyol de Justícia, Rafael Catalá.

Efe
Actualitzada 01/05/2018 a les 07:11
Les set associacions de jutges i fiscals espanyoles van sol·licitar ahir en bloc la dimissió del ministre de Justícia, Rafael Catalá, per unes declaracions radiofòniques sobre el jutge que va emetre un vot discrepant en la sentència de La Manada. En concret, el ministre Catalá va insinuar que el magistrat “té algun problema singular” que “tots saben”, sense voler entrar en més detalls.
En un comunicat conjunt, les quatre associacions de jutges i tres de fiscals consideren que les manifestacions del titular de Justícia representen una intromissió de l’executiu en les resolucions judicials, quan, al seu entendre, simplement s’hauria de limitar a “respectar i vetllar pel respecte del funcionament de les institucions”.

En aquest sentit, asseguren que “la intromissió del govern en les labors que li corresponen exclusivament al Consell General del Poder Judicial (tals com la tutela o l’impuls de la labor disciplinària) i els comentaris sobre la capacitació o no d’un magistrat són una temeritat per qui exerceix com a ministre de Justícia”, opinen les associacions.
Des d’aquest punt de vista, argumenten que Catalá ha sembrat “públicament dubtes sobre la capacitat i condició” del jutge Ricardo Javier González, que va emetre un vot particular discrepant a favor de l’absolució dels cinc integrants de La Manada i en contra de la sentència majoritària, que els va condemnar per abusos sexuals, i no violació, a una jove madrilenya durant els Sanfermins de l’any 2016. El “veritable perill”, sostenen les entitats judicials, és “la utilització de les resolucions dels jutges per l’executiu i la confusió intencionada d’interessos electorals amb el que hauria de ser la seva labor”.

Jutges i Jutgesses per a la Democràcia ja va demanar el passat 28 d’abril el cessament de Catalá per les seves “inadmissibles” declaracions en les quals demanava la revisió del vot particular del magistrat pel CGPJ. Una postura a la qual ara s’han unit la resta d’associacions.
Catalá, que va ser reprovat pel Congrés dels Diputats l’any passat, va manifestar ahir al matí en declaracions a la cadena COPE la seva sorpresa pel fet que el Consell General del Poder Judicial no hagi actuat “preventivament” contra aquest magistrat que, va dir, té “alguns expedients ja oberts”.


Jutge sancionat

Catalá no va explicar quin era el “problema” al que es referia, però segons les sentències del Tribunal Suprem, el jutge Ricardo Javier González va ser sancionat fins a en quatre ocasions per retards en les seves resolucions entre finals dels anys noranta i el 2000, quan era titular del Jutjat d’Instrucció número 6 de Bilbao. Les sancions imposades van sumar més de 350.000 pessetes de multa, i una d’elles va suposar la suspensió per un període de sis mesos per la comissió d’una falta molt greu de retard injustificat i reiterat en la tramitació i resolució de processos.
Ahir mateix, el Consell General del Poder Judicial va informar que González va ser sancionat per l’òrgan de govern dels jutges el juliol del 2001 per retards injustificats i reiterats en les seves funcions. Així mateix, i a través d’un comunicat, l’organisme va fer una crida a la “prudència” i la “mesura” després de les crítiques a la sentència de l’Audiència Provincial de Navarra i va demanar “una reflexió prudent” pels canals establerts.
Etiquetes
  • #1 ciutadana
    (01/05/18 20:12)

    Potser el ministre ha estat un pel indiscret, però "el vot particular d'un jutge particular" que fa menció en el seu escrit d'algo així com: "..Se aprecia jolgorio...etc"en el cas de la víctima trobada semidespullada, sense el seu mobil i en estat de shock, es certament escandalós i ens suggereix que el jutge de marras, potser s'ho ha vist com un vulgar"voyeur", passant de la víctima i no com l'autoritat que representa.I hi ha un runrun dins del món judicial de que aquest jutge te actuacions "discutibles".Potser hauria de sotmetres una revissió psiquiatrica. La roba bruta sempre millor rentar-la a casa, perque embruta tot el col.lectiu, però davant una sentencia que atempta la lògica mes elemental,tambè es cert que calen explicacions publiques a un país indignat...

    Respondre
1
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts