espanya

Condemnen 'La Manada' per abús sexual però no per violació

Nou anys de presó per a cadascun dels cinc membres del grup pel cas dels Sanfermines

Condemnen 'La Manada' per abús sexual però no per violació

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Audiència de Navarra va condemnar ahir cadascun dels cinc joves coneguts com La Manada a 9 anys de presó per un delicte continuat d’abús sexual i no per agressió sexual, en no apreciar violència, contra una jove a Pamplona durant els Sanfermines del 2016. La sentència rebaixa el delicte penal sol·licitat en descartar l’ús per part dels acusats de “violència o intimidació que integren el concepte normatiu d’agressió” i sí veure el subtipus agreujat en el delicte d’abús sexual.

Res més fer-se pública la sentència es van produir protestes davant el Palau de Justícia de Pamplona, amb crits “és violació, no és abús!” i forcejaments contra la policia. Les reaccions en contra de la sentència per part de nombroses organitzacions de dones es van succeir al llarg del dia.

La resolució de la secció segona de l’Audiència Provincial de Navarra, contra la qual es pot presentar recurs, va comptar amb el vot discrepant d’un dels magistrats, Ricardo González, qui advocava per l’absolució dels cinc joves dels delictes d’agressió sexual, contra la intimitat i robatori amb intimidació.

Als joves se’ls condemna, a més dels 9 anys de presó, al pagament d’un terç de les costos processals, i se’ls imposa una ordre d’allunyament i prohibició de comunicació amb la víctima per 15 anys. Així mateix, se’ls obliga a indemnitzar-la conjuntament i solidàriament amb 50.000 euros, mentre que hauran de pagar 1.531 euros al servei navarrès de salut per l’atenció sanitària a la noia. També se’ls condemna a cinc anys de llibertat vigilada que compliran després de la pena privativa de llibertat, de la qual es descompta el temps transcorregut a la presó, des del juliol del 2016. A més, a un dels acusats, Antonio Manuel Guerrero, se’l condemna per un delicte de furt, per quedar-se el telèfon mòbil de la noia, per la qual cosa haurà de pagar una multa de 900 euros.

Els cinc acusats, José Ángel Prenda, Jesús Escudero, Ángel Boza, el militar Alfonso Jesús Cabezuelo i el guàrdia civil Antonio Manuel Guerrero, no van assistir a la lectura de la sentència realitzada en audiència pública pel president del tribunal, José Francisco Cobo. Aquesta sentència considera per tant la comissió del delicte continuat d’abús sexual i accés carnal, que rebaixa el delicte penal sol·licitat en descartar la utilització per part dels acusats de “violència o intimidació que integren el concepte normatiu d’agressió”.

L’advocat de la víctima, Miguel Ángel Morán, es va mostrat “decebut” per la sentència i va dir que no s’esperava que no se’ls condemnés per agressió sexual. Va anunciar que hi presentarà recurs en contra. Així mateix, la defensa de quatre dels condemnats també recorrerà. Agustín Martínez Becerra considera que la sentència no “s’ajusta a dret” en “treure’s de la màniga un delicte d’abús sexual que en cap cas ha estat base d’acusació”.

Repulsa política i ciutadana

Governs autonòmics com els de Navarra, el País Basc o Andalusia, entre d’altres, i portaveus de nombroses forces polítiques, entre les quals el PSOE, Podem i IU, van considerar “escassa” la condemna. Mentrestant, el ministre de Justícia, Rafael Catalá, va emplaçar els partits a proposar una reforma del Codi Penal, “si ho veuen convenient”.

A la tarda, les places de les principals ciutats espanyoles van acollir multitudinàries concentracions de rebuig a la sentència.

tracking