Israel-Palestina

Jornada de vaga i dol nacional pels setze morts a la zona de Gaza

El president palestí convoca una concentració per protestar contra l’actuació del govern israelià, que va causar més de 1.400 ferits

Jornada de vaga i dol nacional pels setze morts a la zona de Gazaefe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els palestins van celebrar ahir una jornada de vaga i dol nacional pels 16 joves que van morir divendres per foc israelià en les protestes de la gran marxa del retorn, que va causar prop de 1.400 ferits, una vintena dels quals en estat crític. Els mitjans palestins van qualificar de “massacre” els fets ocorreguts. Escoles, universitats, institucions públiques i negocis privats van tancar ahir (dia laborable per a la majoria de palestins) les seves portes a Cisjordània, Jerusalem i Gaza, després de la crida a la jornada de dol que va fer el president palestí, Mahmud Abbas.

A la franja es van dur a terme els funerals i enterraments dels 16 morts, la majoria dels quals joves, en la marxa organitzada amb motiu del Dia de la terra, en la qual anualment els palestins commemoren la mort de sis àrabs israelians a Galilea quan protestaven contra la confiscació de terres, l’any 1976.

Les protestes

Segons fonts palestines, unes 40.000 persones van participar en les protestes de divendres, 30.000 segons l’exèrcit israelià, i més de 1.400 van resultar ferides: 800 per projectils de bala i 600 per inhalació de gasos. Una vintena dels ferits es troben en estat crític. El president palestí va demanar ahir en un discurs a Ramallah protecció internacional per al poble palestí. D’altra banda, el secretari general de les Nacions Unides, Antonio Guterres, va afirmar que està “profundament preocupat” pels disturbis a Gaza i va demanar una “investigació independent i transparent” dels fets. L’organització va expressar el seu temor per si la situació a Gaza es continua deteriorant en els pròxims dies i va demanar a Israel que només utilitzi la “força letal” com a últim recurs. L’ONU va convocar una reunió d’urgència a càrrec del Consell de Seguretat a iniciativa de Kuwait.

Les manifestacions de divendres van tenir lloc en cinc punts de la franja propers a la frontera, on el moviment islamista Hamas ha instal·lat tendes de campanya i serveis d’atenció, i ha convocat una protesta durant un mes i mig, fins a la commemoració del 70è aniversari de la Nakba (catàstrofe), que per als palestins suposa l’inici del seu exili per la creació de l’Estat d’Israel.

SUÏSSA DONA SUPORT A L'ONU I DEMANA UNA INVESTIGACIÓ

El govern suís va expressar ahir el seu suport a la petició del secretari general de l’ONU, Antonio Guterres, perquè s’obri una investigació “independent i transparent” sobre l’actuació d’Israel durant una protesta de palestins a la frontera amb Gaza, on van morir setze joves i 1.400 persones van resultar ferides. “La recent escalada de violència mostra la necessitat de reprendre les negociacions de pau. Suïssa està compromesa amb una pau justa i duradora basada en una solució negociada de dos estats”, va expressar un comunicat del ministeri d’Afers Exteriors. Els suïssos van demanar que tant israelians com palestins “contribueixin a una reducció de la violència” i que es respectin els drets humans fona­mentals.

tracking