catalunya

La mesa del Parlament admet la petició de la CUP de reiterar la DUI

La proposta de la formació és una esmena al text de JxCat per legitimar Puigdemont i demana la ratificació de la declaració d’independència

La mesa del Parlament admet la petició de la CUP de reiterar la DUIEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La mesa del Parlament de Catalunya va admetre ahir a tràmit la proposta de la CUP perquè en el ple de demà “es reafirmi i reiteri la declaració d’independència” proclamada el 27 d’octubre. L’admissió a tràmit es va fer amb els vots majoritaris de JxCat i ERC, i amb el rebuig de Cs i PSC, van explicar fonts parlamentàries.

La proposta de la CUP arribarà al ple com una esmena al text de JxCat per legitimar Carles Puigdemont com a president. Els cupaires titllen el text inicial de broma autonomista i l’han esmenat perquè sigui una ratificació de la independència.

Durant el debat intern, els lletrats de la cambra van fer constar que s’havia de tenir en compte que la passada legislatura va haver-hi sentències i advertiments del Tribunal Constitucional, que algunes de les esmenes de la CUP podien ser contràries a la Constitució i que, per tant, acceptar la seva tramitació podia considerar-se desoir els avisos de l’alt tribunal. No obstant això, els avisos que el TC va fer al seu moment anaven dirigits als anteriors membres de la mesa i, per tant, els actuals no es consideren formalment avisats per res que els impedeixi tramitar les esmenes.

Des de Ciutadans i el PSC, respectivament, el vicepresident segon del Parlament, José María Espejo-Saavedra, i el secretari segon, David Pérez, van voler deixar clar en la reunió de la mesa la seva total oposició a la tramitació de les esmenes, per considerar-les contràries a la Carta Magna, i van recordar que acceptar-les entra en conflicte amb les instruccions del TC. És per aquest motiu que van anunciar que demanaran la reconsideració de l’admissió a tràmit, la qual cosa provocarà que la mesa i la junta de portaveus es tornin a reunir avui al matí, abans del ple que ha de votar les resolucions.

Des del sector independentista de la mesa mantenen que les esmenes es poden tramitar i que cal prioritzar que al Parlament es pugui plantejar i debatre sobre qualsevol qüestió. “La mesa no és un òrgan censor ni de control del TC. Té el deure protegir el dret a la iniciativa política de tots els diputats”, van assegurar fonts properes.

En paral·lel, els serveis jurídics de l’Estat estan estudiant les responsabilitats en què podrien incórrer els membres de la mesa del Parlament si finalment mantenen l’admissió a tràmit de les esmenes de la CUP per reafirmar la DUI. Fonts del govern central van informar d’aquesta anàlisi que estan realitzant els serveis jurídics per considerar que les esmenes de la CUP tenen un caràcter il·legal i contrari a la Constitució i a l’Estatut.

Pendents de l’admissió a tràmit

En aquest sentit, si no es produís la reconsideració de l’admissió a tràmit plantejada per PSC i Ciutadans, seria quan el govern podria actuar contra els membres de la mesa del Parlament en funció de l’estudi que estan realitzant els serveis jurídics de l’Estat. “El govern”, van subratllar les fonts de l’executiu consultades per l’agència EFE, “vetllarà a tot moment pel compliment de la llei, com ha anat fent fins ara”.

A més, han garantit que el govern central seguirà exercint “amb la major eficàcia possible” l’administració dels assumptes ordinaris a Catalunya, mentre no hi hagi un president de la Generalitat triat d’acord amb la llei i el reglament del Parlament. Dimarts l’executiu ja va avisar que es podria perllongar l’aplicació de l’article 155 de la Constitució.

tracking