x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Catalunya

Rajoy planteja que els pares triïn la llengua vehicular a les escoles

L’executiu estudia introduir una casella al formulari de preinscripció per escollir l’idioma de preferència a les aules
El líder d'SCC, José Rosiñol, amb Rajoy i Sáenz de Santamaría, ahir a la Moncloa.

Rajoy planteja que els pares triïn la llengua vehicular a les escoles

El líder d'SCC, José Rosiñol, amb Rajoy i Sáenz de Santamaría, ahir a la Moncloa.

EFE
Actualitzada 16/02/2018 a les 06:47
El president de Societat Civil Catalana, José Rosiñol, va assegurar ahir que el president espanyol, Mariano Rajoy, li va confirmar en una reunió a la Moncloa que el ministeri d’Educació prendrà una decisió sobre la matrícula als col·legis i instituts catalans i l’ús del castellà a les aules.
En roda de premsa després de la trobada, Rosiñol va explicar que la matriculació en castellà és una opció que ja està recollida a la llei d’educació de Catalunya i que fins ara no s’estava complint. “Hauria de ser la norma”, va indicar. L’assumpte va ser abordat breument amb Rajoy i aquest li va traslladar que l’assumpte ja està sobre la taula del titular d’Educació, Íñigo Méndez de Vigo, després de la petició del col·lectiu Ames perquè els impresos de preinscripció de la matrícula incloguin una casella d’opció lingüística.

Ahir mateix, el secretari d’Estat d’Educació, Formació Professional i Universitats, Marcial Marín, va apuntar que el ministeri està estudiant si la matrícula en col·legis i instituts de Catalunya és una tasca que correspon al govern per l’aplicació de l’article 155 de la Constitució. “Som sensibles amb el problema. Aviat ho anunciarem, però queden encara unes setmanes per obrir el procés de matriculació”, va dir.
El diputat del PDeCat Jordi Xuclà va reclamar al govern central que deixi que sigui el nou executiu de la Generalitat qui prepari el proper curs escolar, ja que el contrari seria “una violació de competències”. Així, es va referir als suposats “plans del govern espanyol d’alterar el marc legislatiu català” amb vista a “canviar el sistema d’educació i la llengua vehicular a Catalunya”. El parlamentari creu que s’hauria de respectar l’actual model “d’èxit i integració dels últims 40 anys a Catalunya”.

També des d’ERC van voler sortir al pas d’aquesta qüestió per mitjà de la diputada Teresa Jordà. “Si el PP, el govern de l’Estat espanyol, decideix a través del 155 carregar-se el model d’immersió lingüística a Catalunya, per a nos­altres és una demostració no només de mala fe, sinó de voler fer mal a Catalunya i a la majoria dels seus ciutadans”, va afirmar. “La llengua no està en venda, és el model d’èxit al nostre país”, va asseverar Jordà, qui va advocar per “fer un govern, fer-lo ja, fer-lo efectiu, fer-lo real i deixar ja aquesta llosa que tenim damunt que és el 155”.
De la seva banda, el portaveu d’ERC al Congrés dels Diputats, Joan Tardà, també va criticar el govern per “dinamitar la immersió lingüística” a Catalunya, i va admetre la “irresponsabilitat” dels partits independentistes per no aconseguir un acord per investir un president que posi fi a l’aplicació de l’article 155.


“GUERRA ELECTORAL”

Mentrestant, el portaveu d’Units Podem en matèria d’Educació, el diputat d’En Comú Joan Mena, va destacar el nombre de diputats amb els quals el PP compta al Parlament català. Al seu entendre, una formació amb aquesta representació “no pot carregar-se els consensos majoritaris que avui té la societat catalana”. I hi va afegir: “No se’ns escapa que aquest anunci s’inscriu dins de la guerra electoral que estan protagonitzant el PP i Ciutadans.”
Des d’En Comú s’ha registrat una petició de compareixença al Congrés del ministre Méndez de Vigo, a qui també traslladaran una pregunta sobre aquesta matèria en el proper ple de la cambra baixa.
Etiquetes
  • #5 Ignorant integral
    (16/02/18 19:42)

    Les oligarquies perpetuen l'enfrontament dels pobles a través de l'idioma, els diners, les classes socials, l'educació, les religions i les ideologies nacionalistes, de quina altra manera podrien fer-ho? "Una petita minoria organitzada controla una gran majoria desorganitzada", és una màxima política que té milers d'anys d'història.

    Respondre
  • #4 apertura mental i idiomàtica
    (16/02/18 18:39)

    No seria el més normal 50% de cada? El perfecte bilingüisme amb respecte tant per la cultura de Catalunya com per la d'España, de la qual la primera en forma part? Aquest es el gran error del centralisme, als territoris que tenen una llengua materna propia (Galicia, País basc i Catalunya), se'ls hauria d'integrar com a riquesa del conjunt i no separar com diferents. Aquest mateix error , però, s'ha comès els darrers 30 anys a catalunya ( ho he viscut en directe)- per molt que a alguns els pesi- respecte al castellà. Jo he crecut bilingüe i sense problemes per sentir-me catalana i espanyola i com jo tots els de la meva generació. De savis es rectificar, ara es una oportunitat per enriquir España i Catalunya i no per crear fronteres que obeeixen a altres interesos inconfessables, o a sortides en negatiu que nomès poden que donar resultats desastrossos.

    Respondre
  • #3 David
    (16/02/18 11:56)

    Els nacionalistes parlen de "perill de segregació" si es deixa als pares triar la llengua en que volen educar els fills. Que mirin l'exemple andorrà: tres sistemes, tres llengües, i cap problema de segregació social per aquest tema.

    Respondre
  • #2 Espanya primer, castellà primer i després...
    (16/02/18 10:37)

    "Al que le pica ajos come", Senyors, malgrat tot, ha de ser el correcte que cada persona pugui escollir en quina llengua ha d'estudiar el seu fill, i tenint en compte que catalunya és, primer i abans tot, Espanya, i la llengua el castellà. perqué no hi hauria d'haver els dos sistemes a elecció lliure dels pares o els alumnes?
    Cal tenir una mica de sentit comú i deixar-nos de nacionalismes, quan més poguem aprendre millor.

    Respondre
  • #1 Internacional es Catalunya?
    (16/02/18 09:53)

    No entenc, si Rajoy hauria d'anar a un logopeda ... com és que s'atreveix a parlar de llengües ?

    Respondre
5
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts