Catalunya

Puigdemont a Comín: “Això s'ha acabat, els nostres ens han sacrificat”

El candidat admet: “Tornem a viure els últims dies de la Catalunya republicana” i que “el pla de la Moncloa triomfa”

Puigdemont a Comín: “Això s'ha acabat, els nostres ens han sacrificat”Efe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El candidat a la presidència de la Generalitat Carles Puigdemont va posar ahir de manifest les fortes tensions al bloc independentista després de l’ajornament del ple d’investidura, amb uns missatges enviats a l’exconseller Antoni Comín en els quals afirma: “Això s’ha acabat, els nostres ens han sacrificat.”

Els missatges, que van ser difosos per Telecinco, van ser capturats dimarts a la pantalla del mòbil de Comín en un acte públic a Lovaina gairebé al mateix temps que Puigdemont publicava un vídeo a les xarxes socials en el qual lamentava la decisió del president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, de posposar el ple i advertia que no hi ha “cap altre candidat possible”.

“Tornem a viure els últims dies de la Catalunya republicana, el pla de Moncloa triomfa. Tan sols espero que sigui veritat que gràcies a això puguin sortir de presó tots. Perquè si no, el ridícul històric és històric”, va assenyalar a Comín. “Suposo que tens clar que això s’ha acabat. Els nostres ens han sacrificat, almenys a mi. Vosaltres sereu consellers [espero i desitjo] però jo ja estic sacrificat tal com suggeria Tardà”, hi va afegir Puigdemont. “No sé el que em queda de vida [espero que molta!], però la dedicaré a posar en ordre aquests dos anys i a protegir la meva reputació. M’han fet molt de mal amb calúmnies, rumors, mentides que he aguantat per un objectiu comú. Això ara ha caducat i em tocarà dedicar la meva vida a la defensa pròpia”, va concloure.

Puigdemont va respondre amb un tuit en el qual, sense al·ludir directament als missatges revelats per la cadena, els donava veracitat, encara que matisava la seva posició i feia explícit el seu malestar pel que considerava una vulneració de la seva “privacitat”. “Soc periodista i sempre he entès que hi ha límits, com la privacitat, que mai cal violar. Soc humà i hi ha moments en què també jo dubto. També soc el president i no m’arrugaré ni em faré enrere, per respecte, agraïment i compromís amb els ciutadans i el país. Seguim!”, va escriure Puigdemont a Twitter.

A la mateixa xarxa social, Comín –també a Bèlgica– va sostenir que la divulgació de converses privades és “delicte” i mereixedora de “les pertinents accions legals”. D’aquesta manera, va anunciar que el seu advocat ja ha començat a preparar una doble querella, a Bèlgica i a Espanya, i va ressaltar que “qualsevol missatge tret de context perd sempre el seu significat”, alhora que va subratllar que “sense respecte a la voluntat popular no hi ha democràcia”.

Converses entre JxCat i ERC

Després del desacord públic expressat per Junts per Catalunya (JxCat) i ERC per l’ajornament del ple, que va frustrar els plans de Puigdemont de ser investit, tots dos grups parlamentaris van intentar rebaixar el to durant la jornada d’ahir. Els republicans van insistir a buscar una fórmula que permeti constituir un govern “efectiu” i “real”, mentre que JxCat va reunir els seus diputats al Parlament amb totes les incògnites obertes sobre la viabilitat que Puigdemont pugui arribar a ser investit, malgrat mantenir-lo com a candidat.

Segons fonts de Junts per Catalunya, hi ha una “voluntat clara” entre tots dos grups parlamentaris per restablir els ponts de cara a la investidura i, de fet, des de dimarts passat a la tarda les converses i els contactes bilaterals s’han intensificat.

tracking