x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Catalunya

El govern recorre al TC perquè té l'“obligació” d'evitar la investidura

Sáenz de Santamaría insisteix que l’actual situació legal de Puigdemont li impedeix ocupar la presidència de la Generalitat
Els ministres Sáenz de Santamaría i Méndez de Vigo, ahir durant la roda de premsa a la Moncloa.

El govern recorre al TC perquè té l'“obligació” d'evitar la investidura

Els ministres Sáenz de Santamaría i Méndez de Vigo, ahir durant la roda de premsa a la Moncloa.

Efe
Actualitzada 27/01/2018 a les 07:14
El govern espanyol va presentar ahir un recurs davant el Tribunal Constitucional contra la candidatura de Carles Puigdemont a ser investit president de la Generalitat -i en contra del criteri del Consell d’Estat de fer-ho ara-, en considerar que la seva “obligació” és impedir-la amb tots els instruments legals.
La reunió del consell de ministres que va presidir Mariano Rajoy a la Moncloa el va autoritzar a presentar aquest recurs, i va ser la vicepresidenta del govern, Soraya Sáenz de Santamaría, qui va explicar els motius pels quals es ratificava en aquesta decisió anunciada dijous. L’executiu, segons va explicar la vicepresidenta, segueix endavant amb el recurs a la proposta del president del Parlament, Roger Torrent, “amb tot respecte al Consell d’Estat” però amb el màxim compromís en defensa de l’Estat de dret. “Com a govern, hem d’utilitzar tots els instruments que la llei i la Constitució ens donen per evitar que algú fugit voluntàriament de la Justícia pugui de forma il·legítima ser investit”, va subratllar abans d’insistir que creuen comptar amb arguments legals suficients per evitar “un nou afront als catalans”.

Sáenz de Santamaría va insistir que la situació de Puigdemont, contra qui hi ha una ordre de cerca i captura, li impedeix ser president i, per això -i recalcant que l’informe del Consell d’Estat només posa en qüestió el moment de recórrer al Tribunal Constitucional-, el govern assumeix el compromís d’evitar que l’expresident segueixi amb el seu “desafiament”. Aquesta creu que és l’“obligació legal” de l’executiu, una cosa que creu que ocorrerà si el TC admet a tràmit el recurs, ja que se suspendria de forma automàtica la proposta de Torrent perquè Puigdemont sigui investit.
El ple del Constitucional es reunirà avui dissabte, a partir de la 1 del migdia, de forma extraordinària per estudiar el recurs, i la seva admissió comportaria la suspensió cautelar automàtica de l’acord del Parlament. En cap cas es pronunciarà avui sobre el fons de l’assumpte.

De la seva banda, Torrent va exigir ahir al govern de l’Estat “respecte” a la proposta d’investir a Carles Puigdemont. Torrent va comparèixer al Parlament per subratllar que, malgrat les “amenaces”, manté el ple del dia 30. El president de la cambra va destacar que Puigdemont “compleix tots els requisits legals per ser candidat” i que la impugnació de la seva candidatura “no té cap fonament jurídic, i això ho sap qualsevol ciutadà que tingui unes mínimes nocions de dret”.

“Frau de llei”
Per a Torrent, la impugnació és un “frau de llei que atempta contra els drets dels electors de Catalunya i contra els dels diputats”. I va afegir: “No pot ser que l’únic missatge que el govern transmet als catalans sigui que no han votat bé, que no han votat com ells volien; això és una enorme irresponsabilitat política, ja que significa voler guanyar als tribunals el que no van guanyar a les urnes”.

Mentrestant, Junts per Catalunya va presentar una petició al Tribunal Suprem perquè, de forma urgent, anul·li l’acord del consell de ministres de recórrer davant la candidatura de Puigdemont. De forma paral·lela, els 34 diputats de JxCat, inclòs Puigdemont, van presentar un altre escrit al TC en què sol·liciten que no admeti a tràmit el recurs del govern contra la proposta d’investidura.
Etiquetes
  • #7 ponderació
    (27/01/18 21:12)

    josep va dir..
    els del govern espanyol (que no ultra) no ho han fet bé, però els del govern català s'han lluït en igual o mes mida, van tots a la seva sense importar-los-hi les conseqúències socials i econòmiques del país. Tot sigui per correr una cortina de fum dels corruptes!

    Respondre
  • #6 ciutadana
    (27/01/18 21:07)

    una espectadora va dir..
    Disculpa però crec que peques de visió parcial.Més enllà de la Gurtel i el PP, hi ha tot el mangoneo "de" i "a" Catalunya des de la propia Generalitat. Perque totes les Gurtels + els Eres (del psoe) + incorreccions d'alguns podemites i iu's, es encara mes petit que tota la trama de corrupció que hi ha hagut durant gairebé quaranta anys a catalunya, i si s'està contra la corrupció, s'està contra TOTA corrupció sigui on sigui i caigui qui caigui. l'Autocrítica es imperativa.

    Respondre
  • #5 Tóntos útils
    (27/01/18 20:28)

    Portem anys amb el procés independentista, la veritat és que durarà molts més anys, perquè interessa que aquesta fórmula no s'acabi, perquè mentrestant els polítics (TOTS) segueixen robant darrere d'aquest control mental al més pur estil Joseph Goebbels,seguixen executant desnonaments, retallant i privatitzant derets en sanitat,justicia,educació, jubilació, energies, etc i creant un estat policial repressiu. Quan tota aquesta farsa acabi,el autèntic rostre feixista i sinarquic veurà la llum.

    Respondre
  • #4 josep
    (27/01/18 18:14)

    per comptes de buscar solucions als ultres espanyols van els tribunals aixo sen diu fer pena cuan pa política es absent de les institucions españoles no es pot apelar als tribunals.

    Respondre
  • #3 una espectadora
    (27/01/18 15:15)

    els del pp són experts en montar circs mediàtics per tal de passar desapercebuts de les seves maquiavèliques malifetes, mentres tothom parla d'aquest tema els de la trama gurtel amb el M.Rajoy al capdavant surten airosos o per la porta del darrere dels jutjats sense cap mena de problema, i això si!!! tot el dia parlen del compliment de les lleis i la constitució, ja ja ja que graciosos !!!!

    Respondre
  • #2 ciutadana
    (27/01/18 14:29)

    Politincs incompetents que s'han jugat el benestar de Catalunya i rebaixat la taxa de creixement español, i ara es comença a veure les conseqüències econòmiques que s'ampliarán en lo successiu!!! Els haurien de fer dimitir a tots tant els catalans com els centrals.

    Respondre
  • #1 FrancAnd
    (27/01/18 07:39)

    Una comèdia i un circ que no tenen nom ! Penso qu mai s'ha vist una situació tant ridícula,. Sobretot pensant que Europa no vol independentisme i majoritàriament tampoc el vol la resta d'estats. Penso que globalment, estem governats per capritxosos i incompetents !

    Respondre
7
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts