àsia

Seül proposa a Corea del Nord una reunió d'“alt nivell” per al 9 de gener

Aquesta seria la primera trobada entre els dos països en més de dos anys i suposaria un important gest de distensió

Seül proposa a Corea del Nord una reunió d'“alt nivell” per al 9 de generefe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El govern de Corea del Sud va proposar ahir al règim nord-coreà la celebració d’una reunió d’alt nivell el 9 de gener per facilitar la participació de Corea del Nord en els Jocs Olímpics d’hivern de Pyeongchang 2018, la qual cosa suposaria un important gest de distensió. La trobada, que ha de ser encara acceptada per Pyongyang, seria la primera d’aquest tipus en més de dos anys entre els països veïns i arribaria en un moment d’especial tensió a la península coreana per l’intens desenvolupament armamentístic del règim de Kim Jong-un.

Seül va proposar ahir que les delegacions de les dues Corees es trobin dimarts de la setmana vinent al llogaret de treva de Panmunjom, dins de la fronterera zona desmilitaritzada, lloc habitual d’aquest tipus de trobades. Aquest gest arriba després que el líder nord-coreà, Kim Jong-un, assegurés durant el seu discurs de Cap d’Any que està obert al diàleg amb el sud, perquè el seu país enviï una delegació a la cita olímpica que tindrà lloc en territori sud-coreà entre el 9 i el 25 de febrer.

El president sud-coreà, Moon Jae-in, va voler recollir ahir el guant llançat per Kim i va demanar al seu gabinet que actuï de manera imminent “per restaurar ràpidament el diàleg entre el nord i el sud”, i que es fes realitat la participació d’una delegació de Corea del Nord a Pyeongchang 2018. Poques hores després, el ministre sud-coreà d’Unificació, Cho Myoung-gyon, va presentar la proposta de la trobada i va dir que Seül “té la voluntat de dialogar amb el nord sigui quin sigui el moment, el lloc i el format”, i que espera que els dos països s’asseguin a parlar “de manera franca” dels Jocs Olímpics, però també de les relacions intercoreanes.

“Crear un entorn pacífic”

Encara que ara Pyongyang ha d’acceptar la invitació i les dues Corees han de negociar l’agenda de la trobada així com la composició de les delegacions, les paraules sorprenentment conciliadores de Kim Jong-un en el discurs de Cap d’Any han començat a fer efecte. “Quan es tracta de les relacions nord-sud hem de reduir les tensions militars a la península coreana per crear un entorn pacífic”, va dir en la seva intervenció televisada el líder nord-coreà, que va instar Seül a allunyar-se dels Estats Units i les seves polítiques que “amenacen la pau i la seguretat”.

En una clara aposta per la diplomàcia de l’esport, Kim va reconèixer que el seu país està disposat a enviar una delegació als Jocs Olímpics d’hivern, en el que va suposar el primer comentari oficial del règim sobre la seva intenció d’acudir a la cita esportiva. Els Jocs d’hivern “seran una gran ocasió per a Corea del Sud. Esperem sincerament que siguin un èxit”, va afirmar Kim.

tracking