catalunya

El jutge manté Junqueras, Forn i els 'Jordis' en presó preventiva

Llarena creu que l’ex-vicepresident, l’extitular d’Interior i els líders dels ens sobiranistes poden tornar a incitar a la violència

El jutge manté Junqueras, Forn i els 'Jordis' en presó preventivaEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Sis ex-consellers catalans van sortir ahir de la presó, poques hores abans de l’inici de la campa-nya electoral. El jutge va decidir, però, que Oriol Junqueras, Joaquim Forn i els líders de l’ANC i Òmnium Cultural, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, segueixin a la presó per evitar que tornin a incitar a un “esclat violent”.

Aquesta és la decisió que va prendre el jutge del Suprem Pablo Llarena, en un acte en el qual manté la presó per a l’ex-vicepresident de la Generalitat, l’exconseller d’Interior i per als líders de les dues entats independentistes. També va fixar fiances de 100.000 euros per als altres sis exconsellers.

Els Jordis van entrar a la presó preventiva el 16 d’octubre passat i els exconsellers el 2 de novembre, imputats per un delicte de rebel·lió per la seva participació en el procés cap a la declaració unilateral d’independència. Els advocats dels empresonats i l’acusació que exerceix VOX van anunciar recursos contra l’acte del jutge, però la Fiscalia, que havia demanat que tots seguissin presos, va renunciar a recórrer.

Al llarg de la tarda d’ahir, i després de pagar les fiances, van sortir de la presó d’Alcalá Meco Dolors Bassa i Meritxell Borràs, i de la d’Estremera Raül Romeva, Carles Mundó, Josep Rull i Jordi Turull. La decisió de Llarena va ser coneguda a les deu del matí i cap al migdia ANC i Òmnium Cultural van pagar les fiances amb els diners de les seves caixes de solidaritat. Dues hores i mitja després el Suprem va tenir constància dels abonaments en una seu bancària de Barcelona.

Dos funcionaris van sortir en direcció a cadascuna de les presons i van comunicar les ordres d’alliberament. Bassa i Borràs van sortir de la presó cap a les 15.50 hores i van ser rebudes entre aplaudiments pels seus familiars i una delegació de diputats i senadors d’ERC i del PDeCAT a les portes d’Alcalá Meco. Familiars i polítics de les seves respectives formacions van rebre també, hores més tard, els altres empresonats, que van abandonar el recinte penitenciari entre aplaudiments i abraçades.

Les ordres de llibertat inclouen mesures cautelars: els sis exconsellers estan sotmesos al mandat de comparèixer setmanalment al jutjat, i a la prohibició de sortir del país i a la retirada del passaport, sota advertiment que si incompleixen aquestes mesures hauran d’ingressar a la presó.

El jutge considera que tots els investigats tenen risc de reincidir amb igual probabilitat, però aprecia que si els líders de la suposada rebel·lió (Junqueras, Forn, Sànchez i Cuixart) reiteressin les seves conductes delictives, això tindria conseqüències “greus, immediates i irreparables”. Per aquest motiu, el magistrat ordena que tots quatre romanguin a la presó.

tracking