Catalunya

Junqueras acata l'article 155 i es remet al diàleg dins la Constitució

L’exvicepresident i els ex-consellers empresonats demanen comparèixer davant el Suprem i ser posats en llibertat

Junqueras acata l'article 155 i es remet al diàleg dins la ConstitucióEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ex-vicepresident català Oriol Junqueras i els ex-consellers empresonats van demanar ahir al Tribunal Suprem que els prengui declaració de nou i els deixi en llibertat, després de subratllar que acaten l’article 155, i emmarcar el seu projecte polític en el “diàleg” dins de la Constitució. Els vuit exconsellers, i també els líders de les entitats sobiranistes ANC i Òmnium Cultural, van decidir sol·licitar al Suprem que els torni a prendre declaració per sortir de presó, després que la causa per rebel·lió contra el govern cessat l’hagi assumit el magistrat d’aquest tribunal Pablo Llarena.

Quan falta menys d’una setmana per a l’inici de la campanya del 21-D, a la qual concorren tots els exconsellers excepte Meritxell Borràs, les defenses esperen treure partit del nou escenari obert per Llarena, que el 9 de novembre passat va fixar una fiança per eludir la presó a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, després que aquesta acatés el 155 de la Constitució i renunciés a la via unilateral a la independència.

En un escrit presentat davant el Suprem, Junqueras i els exconsellers d’ERC empresonats –Raül Romeva, Carles Mundó i Dolors Bassa– recalquen que “van acceptar i accepten” l’article 155 i es comprometen a actuar “per les vies del diàleg i la negociació”. La defensa precisa que els consellers acaten el 155 “des de la més profunda discrepància política i jurídica” i que “no renuncien a les seves conviccions polítiques”, encara que emmarquen el seu projecte polític en una “lectura àmplia, progressista i extensiva” de la Constitució que, “mitjançant la negociació i el diàleg, permeti posar en mans de la ciutadania” la decisió sobre el futur de Catalunya.

En la mateixa línia, segons fonts jurídiques, es pronuncien davant el TS els exconsellers de Presidència i Territori, Jordi Turull i Josep Rull, del PDeCAT, que a més de tornar a prestar declaració per quedar en llibertat han demanat a Llarena que anul·li la fiança de 6,2 milions que l’Audiència Nacional va imposar al govern cessat. En els recursos que la setmana passada van presentar davant l’Audiència Nacional, Turull i Rull ja van demanar la seva posada en llibertat al·legant que havien acatat “expressament” l’article 155.

MÉNDEZ DE VIGO ORDENA TORNAR A L'ARAGÓ LES OBRES D'ART DE SIXENA

El ministre espanyol d’Educació i Cultura, Íñigo Méndez de Vigo, va ordenar ahir tornar a l’Aragó les obres del monestir de Sixena. Es tracta de les 44 peces que són al Museu de Lleida. La decisió arriba després que el ministeri de Cultura, com a responsable de la conselleria en aplicació del 155, decidís no presentar recurs a l’última petició del jutge d’Osca per traslladar les obres. Cultura també reclamarà la informació que el jutjat demana respecte a “la ubicació exacta de totes i cadascuna” de les peces que són al museu, així com la data d’entrega dels béns. El conseller de Cultura cessat, Lluís Puig, va qualificat la decisió de Méndez de Vigo com “un pont més trencat” i es va preguntar si “així volen restablir el diàleg”.

tracking