Catalunya

Puigdemont planteja el 21-D com un plebiscit a Rajoy i a l'article 155

El president de la Generalitat cessat pel govern espanyol va preguntar a Madrid i a Brussel·les si acabaran respectant els resultats

Puigdemont planteja el 21-D com un plebiscit a Rajoy i a l'article 155EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat cessat pel govern espanyol, Carles Puigdemont, va advocar ahir per convertir les eleccions del pròxim 21 de desembre en un plebiscit al govern de Mariano Rajoy i l’aplicació de l’article 155 per restablir l’ordre constitucional. “Serà el moment de veure si els ciutadans de Catalunya accepten o no la recepta del 155 que de manera il·lícita i il·legal han adoptat sense que el govern espanyol i els seus aliats en tinguessin l’autoritat”, va dir Puigdemont en la presentació de la llista del seu partit, Junts per Catalunya, a la ciutat belga de Bruges.

El candidat a la presidència de la Generalitat va assenyalar que aquests comicis seran “els més transcendentals de la història” de Catalunya, en els quals “estarà en joc la democràcia”. Puigdemont va demanar al govern espanyol que tregui les mans “autoritàries” de Catalunya i va cridar l’electorat a apostar per la seva “alternativa d’esperança” davant de “l’enginyeria de la por” que utilitzen el “tripartit del 155”, amb referència al PP, el PSOE i Ciutadans.

El cap de llista de Junts per Catalunya va assenyalar que la seva candidatura és la que menys voldria Rajoy que s’imposés i va preguntar-li tant a ell com a la Unió Europea si acabaran acceptant els resultats electorals del 21-D. El president destituït per Madrid va apuntar que els comicis es duran a terme “en una situació molt anormal”, ja que alguns candidats es troben “a la presó, en llibertat condicional o a l’exili”. Per això, va demanar als votants independentistes que es mobilitzin i va reiterar que en la situació actual “no és un moment de partits”, sinó de “Catalunya”. És per això que va justificar la inclusió de personalitats amb perfils diferents i procedents de fora de la política, com l’exdirector de l’emissora de ràdio Rac1 Eduard Pujol o l’exentrenadora de la selecció espanyola de natació sincronitzada Anna Tar­rés.

Puigdemont també va criticar Esquerra Republicana i la CUP per no haver forjat una candidatura única. “Els interessos dels partits poden ser legítims i respectables, però crec que és el moment d’ultrapassar això i comprometre’s per Catalunya”, va asseverar Puigdemont, que continua en espera que Bèlgica decideixi si l’entrega o no a Espanya.

ALBERT RIVERA DIU QUE C's REPRESENTA EL VOT "ÚTIL"

El president de Ciutadans, Albert Rivera, va defensar que el seu partit representa el vot “útil” el 21-D i va demanar suport als votants socialistes que estan “farts” del “nacionalisme” i desencantats en veure com el PSOE no està defensant els seus interessos a Catalunya. “Que no es confirmin! Els obro les portes. Aquesta és casa seva”, va dir el president de la formació. Rivera també va demanar al PP i al PSOE que donin suport a la candidata del partit, Inés Arimadas, per presidir la Generalitat si l’aritmètica ho permet.

La formació unionista va aprovar ahir el seu programa electoral per a les eleccions catalanes tot i que les mesures adoptades no es donaran a conèixer fins avui o demà.

tracking