TALL A la 
CS-310 

Tall a la CS-310 entre Anyós i l'Aldosa a causa d'una esllavissada sense danys personals. El trànsit s'ha desviat pel centre de la Massana

Argentina

L'armada confirma una explosió al lloc de la desaparició del submarí

L’exèrcit assegura que es va registrar un “esdeveniment anòmal singular curt, violent i no nuclear” poc abans de perdre el rastre de la nau

L'armada confirma una explosió al lloc de la desaparició del submaríEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’armada argentina va assegurar ahir que es va registrar un “esdeveniment anòmal singular curt, violent i no nuclear consistent en una explosió” a la zona en la qual el submarí argentí ARA San Juan va desaparèixer avui fa nou dies a l’oceà Atlàntic, amb 44 tripulants a bord. Aquesta notícia esvaeix les poques probabilitats que hi havia de trobar supervivents.

Segons el capità de navili Enrique Balbi, l’ambaixador de l’Argentina a Àustria, Rafael Grossi, expert nuclear, va assenyalar en una comunicació amb el govern que l’“anomalia hidroacústica” registrada dimecres 15 de novembre a la zona en la qual es va reportar per última vegada el submergible va ser el citat “esdeveniment anòmal”.

Dilluns passat, el capità de navili Gabriel Galeazzi va explicar a la premsa que el dia de la desaparició el submarí havia comunicat que havia patit una avaria elèctrica a les bateries, una situació que, segons va dir en aquell moment la força militar argentina, no hauria d’haver afectat en el funcionament del submarí.

En conferència de premsa a la seu central de l’armada, a Buenos Aires, Balbi va demanar “prudència” per “respecte als familiars” i va asseverar que “fins a no tenir certeses o altres indicis” es continuarà amb “les tasques de recerca del submarí i els 44 tripulants”, en les quals estan participant fins a 13 països. Segons s'havia avançat dimecres, el 15 de novembre, i amb prou feines tres hores després de perdre la comunicació amb el submergible, es va detectar una “anomalia hidroacústica” o “soroll” prop d’on es va reportar per última vegada la seva ubicació, a la zona del golf de San Jorge, a 432 quilòmetres de la costa de la Patagònia argentina.

Després de recol·lectar aquesta informació i fer una anàlisi als Estats Units, es va determinar avançar en aquest “indici oficial”, per la qual cosa al llarg de la matinada es van desplaçar fins a la zona diverses unitats de diferents nacionalitats per tractar de localitzar el submarí, un fet que ahir encara no s’havia aconseguit. En aquest sentit, Balbi va assenyalar que aquest indici es confirma amb la informació facilitada per l’ambaixador a Àustria, que és membre de l’organització de control de proves nuclears, que vetlla per la no realització d'assajos atòmics.

El portaveu del cos militar va explicar que ahir al matí es va reunir amb el cap de l’armada, Marcelo Eduardo Hipólito Srur, i el ministre de Defensa, Óscar Aguad, “actualitzant tota la informació rebuda des d’ahir a la nit fins a la data”. En aquell moment es va rebre des d’Àustria la informació de Grossi, que la va transmetre telefònicament al canceller, Jorge Faurie, qui al seu torn la va explicar a Aguad.

Tornada d’unes maniobres

Dilluns passat, el capità de navili Gabriel Galeazzi va explicar a la premsa que el dia de la desaparició el buc havia comunicat que havia patit l’avaria elèctrica. El submarí ARA San Juan havia partit dilluns 13 de novembre passat del meridional port d’Ushuaia i es dirigia de tornada a la seva base, a la localitat de Mar del Plata, a la província de Buenos Aires, on havia d’haver arribat entre diumenge i dilluns passat.

Els 44 tripulants havien participat en entrenaments amb la flota de mar i les aeronaus de la dotació naval. Va ser divendres passat quan l’armada va confirmar que el submarí va reportar per última vegada la seva posició la matinada de dimecres.

tracking