Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Bòsnia

L'exgeneral Mladic, condemnat a cadena perpètua per genocidi

El tribunal veu provat que el militar va ser responsable directe de la massacre de Srebrenica i el setge a Sarajevo
Mladic saludant els advocats en arribar als tribunals, ahir.

L'exgeneral Mladic, condemnat a cadena perpètua per genocidi

Mladic saludant els advocats en arribar als tribunals, ahir.

EFE
Actualitzada 23/11/2017 a les 06:53
L’ex-militar serbobosnià Ratko Mladic, conegut com el carnisser de Bòsnia, va ser sentenciat ahir a cadena perpètua per la Justícia internacional, que el va considerar “culpable” de crims de lesa humanitat i genocidi durant la guerra bosniana. Segons els jutges, Mladic va contribuir a l’eliminació de musulmans i croats de Bòsnia entre el 1992 i el 1995, temps que la Cort Penal Internacional ha considerat demostrat que l’acusat era el comandant en cap de les forces que van executar els crims a Bòsnia.
Mladic “era totalment conscient” de les deportacions, les detencions forçades, els assassinats i la persecució de musulmans, segons el tribunal per a l’antiga Iugoslàvia (TPIY). Així mateix, l’acusat tenia la “clara intenció” d’exterminar els habitants musulmans de Srebrenica el 1995, genocidi en el qual van ser assassinades almenys 8.000 persones.
La cort considera provat que Mladic “va proposar i va ordenar personalment” els bombardejos i trets indiscriminats de franctiradors contra civils a Sarajevo, ciutat que les tropes serbobosnianes van mantenir tres anys i mig assetjada. La seva intenció a Sarajevo, va agregar el jutge Alphons Orie, era “destruir” els habitants de la ciutat, impedir l’accés dels civils a recursos bàsics com aigua, menjar i electricitat, i que aquests “visquessin en una situació d’estrès i setge” que provoqués el terror entre la població. Amb el setge, s’aconseguia “un objectiu comú compartit” entre “un grup de criminals” que buscava “netejar” Sarajevo de la població musulmana perseguida per les tropes de Mladic.
El jutge va esmentar diversos exemples dels crims comesos per l’exmilitar, com l’incident al pont de Brhpolje, el 1992, on els detinguts van ser obligats a saltar al riu mentre els soldats serbis els disparaven. Van morir 22 homes i només un va sobreviure. El jutge també es va referir a “les brutals violacions” a les quals van ser sotmeses les musulmanes, incloses nenes de 12 anys.
L’excomandant i els seus advocats van intentar en les últimes setmanes que el veredicte fos suspès o ajornat a causa de la pressió arterial alta que pateix Mladic, de 74 anys. Durant la sessió d’ahir, i al moment en què Orie va començar a llegir les responsabilitats de l’acusat durant la guerra, Mladic va demanar cinc minuts de recés per anar al bany. La sessió no es va poder reprendre fins tres quarts d’hora més tard, quan els advocats van afirmar que el seu client havia patit “una crisi d’hipertensió” i van tornar a insistir en els riscos de la sentència per a la seva salut. Orie va negar un ajornament i va dir que seguia llegint la sentència.
Mladic va començar llavors a cridar els jutges, creant un moment de tensió a la sala. Orie va acabar expulsant-lo i va demanar el seu trasllat a una habitació adjacent on pogués escoltar la sentència.
Durant els cinc anys que ha durat el procés, Mladic sempre s’ha declarat innocent de tots els càr­recs. S’espera que presenti un recurs contra la sentència.
Etiquetes
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts