Zimbabue

Mugabe no dimiteix i demana que Zimbabue torni a “la normalitat”

En un missatge televisat i acompanyat de comandaments de l’exèrcit va assegurar que “té en compte” les queixes expressades per la població

Mugabe no dimiteix i demana que Zimbabue torni a “la normalitat”EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Robert Mugabe no dimiteix i en el decurs d’un missatge televisat va insistir en la necessitat de dur a terme accions perquè Zimbabue recuperi “la normalitat”. El seu partit, la Unió Nacional Africana de Zimbabue-Front Patriòtic (ZANU-PF), que el va destituir com a número 1, l’havia instat a abandonar la presidència amb un termini clar: ho havia de fer abans d’avui al migdia. Si no ho feia, l’amenaça era iniciar els tràmits per a la seva destitució a la càmera africana. Però Mugabe va fer cas omís a les advertències. Acompanyat d’alts comandaments de l’exèrcit, va assegurar que té en compte les queixes expressades per la població i pel seu propi partit. Sobre la formació que havia presidit fins ahir va indicar que “estava fallant” en el compliment de “les seves pròpies regles i procediments”.

Abans del discurs televisat, el comitè central del seu partit, el ZANU-PF, va acordar destituir-lo com a número 1 i el va substituir per l’ex-vicepresident Emmerson Mnan­gagwa, segons van informar alguns mitjans locals. A més, el partit ja va afirmar que Mnangagwa serà el seu candidat a la presidència del país africà. Per al ministre de l’Interior, Obert Mpofu, el “poble de Zimbabue” va parlar als carrers (en referència a les manifestacions massives que dissabte van reclamar la fi de l’era Mugabe, que dura des del 1980) i el que està succeint són “esdeveniments revolucionaris”. Mpofu va ser un dels primers encarregats de prendre la paraula en la reunió del comitè central del partit, i segons va recollir el portal News24 en la seva intervenció, va considerar que encara que Mugabe va dur a terme una gran labor, ara la seva esposa i els socis d’aquesta s’aprofiten d’ell perquè és “gran”.

La revolta interna es va fer evident divendres passat, quan vuit dels deu comitès coordinadors provincials de la ZANU-PF van acordar que Mugabe havia perdut el control del partit i del govern a causa d’una “incapacitat” derivada de la seva avançada edat (93 anys), i van lamentar que ha permès la formació de faccions internes. També va expulsar del partit la primera dama, Grace Mugabe, i a alguns dels seus aliats polítics, inclosos diversos ministres.

Els militars van prendre el control del país la nit de dimarts a dimecres, i en un missatge emès de matinada per la televisió nacional, van explicar que no es tractava d’un cop contra el president, sinó d’una operació contra els “criminals” del seu entorn. Un dia abans havien advertit públicament que es prendrien “me- sures correctives” si Mugabe continuava amb la purga dels membres més veterans del partit. En el rerefons d’aquesta declaració hi ha la destitució del fins a la setmana passada vicepresident, Emmerson Mnangagwa, un incondicional del partit i veterà de guerra a qui s’hi havia oposat Grace Mugabe, amb reiterats atacs verbals. Amb Mugabe ja confinat a la seva residència, les forces armades van arrestar també tres ministres afins a la primera dama. Les forces armades tracten de reforçar la idea que no s’ha donat un cop d’Estat, fet que seria rebutjat per la comunitat internacional. Malgrat la tensió política, els car­rers del país s’han mantingut en relativa calma.

Mugabe va asseverar que l’aixecament militar “mai ha representat una amanaça al nostre ordre constitucional” i sobre les manifestacions en contra seva va instar els opositors “a resoldre les nostres diferències amb dignitat”.

tracking