catalunya

Iceta descarta un tercer tripartit i fer un pacte amb Ciutadans i el PP

El líder del PSC assegura que “no faré president ni a Junqueras ni a Puigdemont” perquè “ja n’hem tingut prou”

Iceta descarta un tercer tripartit i fer un pacte amb Ciutadans i el PP

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va descartar ahir que els vots socialistes serveixin per investir com a president de la Generalitat Oriol Junqueras o Carles Puigdemont, al mateix temps que va rebutjar la proposta del PPC de buscar un pacte per després del 21-D que inclogui Ciutadans. Després que el president de C’s, Albert Rivera, afirmés dilluns que el PSC ja “va trair” fa uns anys els seus votants pactant amb els independentistes i ara Iceta podria propiciar “un tercer tripartit”, el cap de llista dels socialistes catalans va ser taxatiu: “Jo no faré president ni a Junqueras ni a Puigdemont, crec que ja n’hem tingut prou”.

Iceta, a més, es va oferir als empresaris com una garantia d’“estabilitat” per obrir una nova etapa política a Catalunya, i va exhibir la seva aliança amb els democristians procedents de l’extinta Unió. En un esmorzar-col·loqui al Cercle Eqüestre, davant més de 200 empresaris, Iceta va apostar, davant la fugida d’empreses de Catalunya –un miler ja han traslladat el domicili fiscal a fora– per “recuperar l’estabilitat política i la seguretat jurídica” perquè “Catalunya guanyi”, després de “cinc anys sense un sol partit guanyat”.

Per la seva banda, García Albiol va proposar a la líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, i al mateix Iceta, un compromís de tres punts de cara a les eleccions del 21 de desembre. En una carta, García Albiol els va plantejar “rebutjar qualsevol acord de legislatura amb forces que defensin la independència, apostar per un govern constitucionalista a Catalunya si els resultats electorals així ho permeten” i no fer suport a “cap tipus de referèndum, pactat o no, per a l’autodeterminació”. El portaveu adjunt de C’s al Parlament, Fernando de Páramo, va defensar la necessitat de configurar un govern “transversal” per liderar una “nova etapa”, per la qual cosa va aplaudir la proposta de García Albiol.

En canvi, el portaveu d’En Comú Podem al Congrés i candidat dels comuns a la Generalitat, Xavier Domènech, va advertir al PSC que si pacta amb el PPC i Ciutadans després de les eleccions estarà donant un “pèssim missatge” no solament a Catalunya, sinó també a tot Espanya.

Reunió de Rovira i Puigdemont

Mentrestant, la secretària general d’ERC i número dos de la llista per al 21-D, Marta Rovira, va viatjar a Brussel·les per reunir-se amb el president de la Generalitat destituït, Carles Puigdemont, que liderarà la llista de Junts per Catalunya. En sortir de la reunió, Rovira va apostar per formar un “front comú” amb la llista liderada per Puigdemont, amb un programa “coordinat”.

La campanya de la llista que liderarà Puigdemont la dirigirà Jordi Sellas, que va ser director general de Creació i Empreses Culturals de la Generalitat (2103-2016) i que va presentar durant una dècada el programa de TV3 Generació Digital. La candidatura de Junts per Catalunya tindrà una seu a Barcelona, que no serà la del PDeCAT, i una altra oficina a Brussel·les, des d’on previsiblement farà campanya Puigdemont.

Per la seva banda, la coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, va visitar els ex-consellers empresonats a Estremera i Alcalá Meco (Madrid) per transmetre’ls el seu suport i parlar de les llistes del 21-D, doncs vol incorporar els exmembres del govern del seu partit a la candidatura de Junts per Catalunya.

tracking