TALL A la 
CS-310 

Tall a la CS-310 entre Anyós i l'Aldosa a causa d'una esllavissada sense danys personals. El trànsit s'ha desviat pel centre de la Massana

Catalunya

Forcadell surt de la presó mentre els exconsellers revisen la defensa

La presidenta del Parlament abandona Alcalá Meco en dipositar la fiança de 150.000 euros fixada pel jutge Llarena

Forcadell surt de la presó mentre els exconsellers revisen la defensaEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, va sortir ahir de la presó després de pagar la fiança que li va imposar el Tribunal Suprem un cop va renunciar a la via unilateral, en una resolució que ha portat els exconsellers empresonats a revisar la seva estratègia de defensa, sense descartar tornar a declarar.

Forcadell, que la nit de dijous va ingressar a la presó d’Alcalá Meco, va abandonar ahir al migdia el centre penitenciari després que el tresorer de l’ANC aportés el xec amb els 150.000 euros que li va imposar de fiança el magistrat del Suprem Pablo Llarena.

Ja fora de la presó, que va abandonar en un vehicle sense fer declaracions al centenar de periodistes que esperaven la seva sortida, Forcadell va assegurar a Twitter que tornava a casa “amb la consciència tranquil·la d’haver actuat correctament: garantir la llibertat d’expressió a Parlament, seu de la sobirania nacional”.

Llarena va acordar ahir la posada en llibertat de Forcadell després de dipositar la fiança de 150.000 euros, encara que li ha retirat el passaport, li ha prohibit sortir d’Espanya i li ha fixat compareixences setmanals al jutjat. El jutge va fixar aquesta fiança a Forcadell, per a qui la fiscalia havia demanat presó incondicional, després que la presidenta de la cambra i els altres membres independentistes de la mesa acatessin l’aplicació de l’article 155 de la Constitució i, aprofitant l’últim torn de paraula, es desmarquessin de la via unilateral i es comprometessin a mantenir la seva activitat política dins del marc constitucional.

A la vista de la decisió del magistrat del Suprem, que també va deixar en llibertat sota fiança –en aquest cas de 25.000 euros– els altres membres de la mesa investigats, els advocats dels vuit exconsellers de la Generalitat que des de dijous de la setmana passada romanen empresonats per ordre de l’Audiència Nacional van començar a revisar l’estratègia.

Segons van informar fonts judicials, després del canvi de lletrat per part dels quatre exconsellers del PDeCAT en presó preventiva, algunes defenses es plantegen fins i tot demanar que tornin a declarar davant l’Audiència Nacional, que els va enviar a la presó després d’una compareixença en la qual solament van acceptar respondre als advocats.

No obstant això, la fiscalia, que va anunciar que no recorrerà contra la decisió del magistrat Llanera, va advertir que aquesta resolució “de cap manera contradiu, afecta o deslegitima” la que va adoptar la magistrada de l’Audiència Nacional Carmen Lamela d’enviar a presó l’exvicepresident Oriol Junqueras i set exconsellers més. En concret, la fiscalia insisteix que persisteix el risc de fuga i reiteració delictiva que justifica que tots vuit continuïn a la presó.

Disparitat de criteris

Després de la decisió del Suprem de descartar la presó incondicional que la fiscalia demanava per a Forcadell, la defensa de la presidenta del Parlament va demanar al Suprem que assumeixi la investigació de l’Audiència Nacional contra el govern cessat per evitar una possible “disparitat de criteris inacceptable”. En l’escrit, el lletrat Andreu van den Eynde –que també representa els exconsellers d’ERC empresonats– recorda que les querelles de la fiscalia per rebel·lió contra Forcadell i els exmembres del Govern són “pràcticament idèntiques” i, malgrat això, investigades per òrgans judicials diferents, fet que “ genera indefensió”.

tracking