catalunya

Puigdemont fa una crida a la llista unitària i ERC vol incloure la CUP

El president va fer la demanda per Twitter i va iniciar una recollida de signatures per Internet amb aquest objectiu

Puigdemont fa una crida a la llista unitària i ERC vol incloure la CUPAgències

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els partits independentistes van abordar ahir el debat sobre com concórrer a les eleccions del 21 de desembre, en què l’ex-president català Carles Puigdemont, destituït per l’aplicació de l’article 155 per part del govern espanyol, advoca per una llista unitària que ERC va demanar que vagi més enllà de Junts pel Sí i sumi la CUP i l’entorn dels comuns.

Puigdemont, sobre qui pesa una euroordre de detenció, va fer la crida via Twitter per conformar una llista unitària del bloc sobiranista, i va iniciar una recollida de signatures a través d’Internet amb aquest objectiu. Per a l’expresident de la Generalitat, que des de dilluns passat es troba a Bèlgica, “és el moment que tots els demòcrates s’uneixin” a favor de Catalunya “per la llibertat dels presos polítics i per la República”.

El manifest difós per Puigdemont advoca per un “front electoral sobiranista ampli”, una “llista cívica unitària i transversal que impliqui tots els sectors que volen enfrontar-se al bloc del 155 i de la repressió” i que vagi més enllà d’una coalició. Aquesta petició va arribar després que el PDeCAT advoqués divendres per una “llista de país” i que el mateix Puigdemont assegurés que està disposat a ser candidat el 21-D, fins i tot “des de l’estranger”.

La secretària general d’ERC, Marta Rovira, després d’una reunió ahir al matí del consell nacional del partit, va eludir respondre de manera directa a la proposta de Puigdemont, tot i que va defensar que els comicis serveixin per “acumular majories” a favor de la república. De fet, segons van assenyalar fonts de la formació independentista, ERC aposta per concórrer a les eleccions del 21 de desembre amb una llista sobiranista unitària que vagi més enllà de Junts pel Sí (JxSí) i que sumi la CUP i persones de l’entorn dels comuns.

Rovira va exigir així mateix l’alliberament dels presos polítics, en referència als ex-consellers empresonats i a l’ex-vicepresident Junqueras, per tal que totes les opcions puguin concórrer a les eleccions en “igualtat de condicions”.

Una cosa que encara no té clara la CUP, que no decidirà fins al pròxim 12 de novembre si es presenta a les eleccions i si ho farà en coalició, una fórmula per a la qual només hi ha de termini fins dimarts que ve dia 7.

LA FISCALIA BELGA ENCARA NO HA NOMENAT JUTGE PER A L'EXTRADICIÓ

La Fiscalia federal de Bèlgica encara no ha nomenat el jutge d’instrucció que haurà de decidir sobre les euroordres emeses per les autoritats judicials espanyoles contra l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i quatre dels seus consellers, destituïts per l’executiu espanyol per l’a­plicació del 155. Un cop es de­sig­ni un jutge d’instrucció i els interessats siguin trobats i portats davant del jutge, aquest tindrà 24 hores per prendre una decisió sobre les citades Ordres Europees de Detenció i Lliurament (OEDE). El jutge d’instrucció pot decidir no emetre una ordre d’arrest o pot emetre-la, però alliberar les persones concernides interessades sota certes condicions, va precisar la Fiscalia belga en un comunicat.

tracking