catalunya

El Parlament respon dijous al 155 i Puigdemont valora acudir al Senat

El Parlament respon dijous al 155 i Puigdemont valora acudir al Senatefe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Parlament de Catalunya celebrarà aquest dijous un ple monogràfic per respondre a la decisió del govern espanyol d’aplicar l’article 155 de la Constitució, mentre el president català, Carles Puigdemont, valora la possibilitat d’acudir personalment al Senat per defensar la seva posició.

Després que Puigdemont instés dissabte passat el Parlament a acordar una resposta a les mesures anunciades per Mariano Rajoy en aplicació del 155, ahir els grups de Junts pel Sí (JxSí) i la CUP van signar una sol·licitud de ple específic per a dijous al matí, amb la possibilitat de votar una declaració unilateral d’independència sobre la taula. Aquest ple marcarà un dels punts àlgids d’aquesta setmana, en la qual Puigdemont podria acudir al Senat per defensar les seves al·legacions a l’aplicació de l’article 155 davant el ple extraordinari que la cambra alta celebrarà divendres que ve per aprovar les mesures acordades pel govern central.

Segons fonts de la Generalitat, Puigdemont està “valorant” la possibilitat de comparèixer personalment al Senat, però la decisió “no està presa” i dependrà en bona mesura de si la seva agenda li ho permet, tenint en compte que prioritzarà la seva presència en el ple del Parlament. Si Puigdemont pogués parlar dimecres al Senat seria més senzill encaixar la seva compareixença, però ara com ara se li ha ofert que acudeixi dijous a la tarda a la comissió creada per tramitar les mesures del 155, o bé divendres al ple de la cambra. La decisió l’acabarà de prendre quan rebi la notificació del Senat.

Quant al ple del dijous en el Parlament, el president del grup parlamentari de JxSí, Lluís Corominas, no va desvelar si servirà per sotmetre a votació una declaració formal d’independència, com va suggerir Puigdemont en la seva última carta a Rajoy, però al final del debat parlamentari els grups podran presentar fins a tres propostes de resolució. Corominas va denunciar que “Espanya està actuant com una dictadura”, en desencadenar una “violència institucional” amb l’article 155, mentre que la coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, va exigir als senadors del PSC que votin en contra del 155 per la “dignitat de les institucions i del país”.

El líder del PSC, Miquel Iceta, va negar que pugui haver-hi una “ruptura” al seu partit ni “discrepàncies” amb el PSOE sobre l’aplicació del 155, que “cap socialista vol”, i va demanar “diàleg” a Puigdemont o bé que convoqui eleccions immediatament.

A petició de JxSí, els vuit senadors catalans per designació autonòmica, entre els quals hi ha l’expresident de la Generalitat José Montilla, compareixeran avui en comissió al Parlament per exposar la seva posició davant l’aplicació del 155.

El cercle d'economia, preocupat

D’altra banda, el Cercle d’Economia va demanar la convocatòria d’eleccions autonòmiques a Catalunya de forma “immediata” per poder definir el “mapa de preferències” de la societat catalana i evitar una “dramàtica dinàmica econòmica”. En un comunicat, l’associació empresarial va argumentar que el degoteig d’empreses que han canviat la seu social –més de 1.300 des de l’1-O– s’ha afegit a la “creixent fractura social” i a la “possibilitat real i immediata, d’un profund deteriorament de l’autogovern”. Davant aquest escenari, el Cercle opina que cal que la ciutadania es pronunciï.

tracking