Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
espanya

Felip VI afirma que l'Estat resoldrà l'“inacceptable intent de secessió”

L’aplicació de l’article 155 a Catalunya, que activarà avui un consell de ministres extraordinari, culminaria amb la celebració d’eleccions al gener
Felip VI durant el discurs que va oferir en la cerimònia de lliurament dels premis Princesa d'Astúries.

Felip VI afirma que l'Estat resoldrà l'“inacceptable intent de secessió”

Felip VI durant el discurs que va oferir en la cerimònia de lliurament dels premis Princesa d'Astúries.

EFE
Actualitzada 21/10/2017 a les 07:14
Felip VI va assegurar ahir que Catalunya “és i serà una part essencial” d’Espanya, i que les “legítimes institucions democràtiques” de l’Estat resoldran l’“inacceptable intent de secessió” dins del respecte a la Constitució. Així ho va afirmar durant el seu discurs en la cerimònia de lliurament dels premis Princesa d’Astúries celebrada al teatre Campoamor d’Oviedo.
El missatge el va pronunciar en presència del cap del govern, Mariano Rajoy, i de les tres màximes autoritats de la UE, el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, el del Consell Europeu, Donald Tusk, i el de l’Eurocambra, Antonio Tajani, que van recollir el premi a la Concòrdia concedit a la Unió Europea.
“Cap projecte de futur es pot construir basant-se a trencar la convivència democràtica. Cap projecte de progrés i llibertat se sustenta en la desafecció, ni en la divisió, sempre dolorosa i esquinçadora de la societat, de les famílies i dels amics. I cap projecte pot conduir a l’aïllament o a l’empobriment d’un poble”, va advertir davant el pla independentista.
La intervenció del cap de l’Estat va ser la primera des del missatge extraordinari que va dirigir als espanyols el 3 d’octubre passat, l’endemà passat del referèndum, i arribava en la vigília que el govern aprovi la implementació de l’article 155 de la Constitució en un consell de ministres extraordinari. El paquet de mesures que aplicarà el govern del PP ha estat consensuat amb el PSOE i C’s, i la intervenció culminaria amb la celebració d’eleccions al Parlament de Catalunya el proper mes de gener, just en l’equador del mandat de Carles Puigdemont.
El president Rajoy no es va voler pronunciar ahir sobre aquest tema, però tant des del PSOE com des de Ciutadans es va apuntar clarament a comicis al gener. Fins i tot algunes fonts van apuntar la data exacta, el diumenge 28 de gener. El portaveu del govern, Íñigo Méndez de Vigo, tampoc va voler confirmar ni desmentir aquesta informació, en considerar “prematur parlar ara de la data” de les eleccions.
En paral·lel, des del PSOE es va afirmar que algunes de les mesures que el govern pot engegar en virtut de l’article 155 podrien afectar els mossos d’esquadra i TV3. “Evidentment”, va contestar la secretària socialista d’Igualtat, Carmen Calvo, en una entrevista a Antena 3, preguntada si alguna de les mesures que els socialistes han acordat amb el govern per aplicar el 155 poden repercutir en la policia i en els mitjans de comunicació de la Generalitat. L’exministra de Cultura va dir que és “necessari” restablir, amb l’article 155, la “neutralitat institucional” que, al seu entendre, “no hi ha hagut a Catalunya” en aquests temps. “Els mitjans i les forces de seguretat han de ser neutrals, han de complir l’Estatut i la Constitució”, va afegir.

Data per fer votar la DUI
D’altra banda, la junta de portaveus del Parlament de Catalunya fixarà aquest dilluns la data del ple en el qual Junts pel Sí i la CUP preveuen votar la declaració unilateral d’independència (DUI). Fonts sobiranistes van apuntar que el ple del Parlament en el qual es voti el que Puigdemont, en la seva última carta a Rajoy, va definir com una “declaració formal de la independència” podria coincidir amb el ple del Senat, previst per al divendres 27 d’octubre, en el qual s’aprovarien les mesures derivades de l’aplicació del 155.
Etiquetes
Veure’n més
12
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts