catalunya

Rajoy avortarà l'aplicació del 155 si Puigdemont convoca eleccions

El president català descarta avançar comicis i el PDeCAT l’emplaça a fer efectiva la DUI si el govern espanyol implementa l’article

Rajoy avortarà l'aplicació del 155 si Puigdemont convoca eleccionsEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president espanyol, Mariano Rajoy, va fer ahir una última crida a la “sensatesa” del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, perquè abans de les deu del matí d’avui respongui que no ha declarat la independència de Catalunya i evitar així l’aplicació de l’article 155 de la Constitució. En espera d’aquesta resposta, l’executiu ultimava les mesures i els terminis per engegar el 155 tant amb el PSOE com amb Ciutadans, i va apuntar que Puigdemont podria evitar-ho si convoqués eleccions anticipades sense DUI pel mig.

Tot i les advertències, Puigdemont no preveu, de moment, convocar uns comicis anticipats, van assegurar fonts del govern català. En espera de com articula la resposta al segon requeriment, des de l’executiu es va afirmar que no hi havia encara cap decisió presa pendents de quin moviment fa avui Rajoy. Puigdemont va analitzar al vespre l’assumpte al consell nacional del PDeCAT. En acabar la reunió, la coordinadora general, Marta Pascal, va assenyalar que s’havia traslladat al president català que comptarà amb la “complicitat” del partit per aixecar la suspensió de la declaració d’independència si l’Estat aplica l’article 155.

Des de Brussel·les el conseller d’Afers Exteriors de la Generalitat, Raül Romeva, va assegurar que el govern “no es tirarà enrere” si Rajoy decideix aplicar l’article 155. “Ens farem enrere? La resposta és definitivament que no”, va manifestar Romeva en una roda de premsa celebrada a la capital europea, on va afegir que la Generalitat “no té alternativa” i que “no saben” el que l’Estat farà avui.

Esperant que finalitzés el termini donat per la Moncloa a Puigdemont, la Generalitat va assegurar que la resposta del president “no es mourà” de l’oferta de diàleg que va plantejar ja dilluns passat al govern central. Descartada l’opció d’una “rendició” i en espera de quines mesures prendrà l’executiu central, l’independentisme català estudia diferents escenaris en l’horitzó polític més immediat.

Un d’ells, defensat per la CUP i al qual ahir el PDeCAT va donar el vistiplau en la seva trobada, és el de proclamar la independència de forma “efectiva” els propers dies per evitar la “repressió” de l’Estat, si aquest decideix activar l’article constitucional per suspendre l’autonomia. Una via per a la qual no seria imprescindible una votació al Parlament, i fins i tot es podria escenificar abans que s’acordés aplicar el 155, ja que l’activació d’aquest article s’allargaria fins a final de la setmana vinent, atès que el Senat ha d’aprovar-lo prèviament.

Possible votació al parlament

Però una altra alternativa, expressada pel vicepresident català, Oriol Junqueras, és que es produeixi una votació formal al Parlament els propers dies, en la qual s’encomani al govern implementar la declaració d’independència ara en suspens.

Altres opcions sobre la taula es dirigirien en canvi a anticipar eleccions catalanes, encara que des de diferents perspectives en funció de com actuï Rajoy. D’una banda, s’estudia la possibilitat que Puigdemont declari la independència i convoqui immediatament eleccions “constituents”, tot aprofitant el moment d’alta intensitat política a Catalunya, fórmula diferent a la plantejada pel govern per evitar el 155.

tracking