TALL A la 
CS-310 

Tall a la CS-310 entre Anyós i l'Aldosa a causa d'una esllavissada sense danys personals. El trànsit s'ha desviat pel centre de la Massana

Espanya

El govern català es planteja la creació d'un banc central propi

La Generalitat preveu que amb la independència aquesta institució aportarà uns 500 milions d’euros a l’economia i tindrà 500 treballadors

El govern català es planteja la creació d'un banc central propiTWITTER

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El govern de la Generalitat està convençut que Catalunya seguiria dins de la Unió Europea i de la zona euro en un eventual escenari d’independència, però també es planteja la creació d’un Banc Central de Catalunya (BCC) “com a autoritat monetària del nou país”. Aquesta institució aportaria uns beneficis de 500 milions d’euros anuals nets a l’economia i exerciria la supervisió de la solvència de les entitats financeres, contribuiria al manteniment de l’estabilitat de preus i actuaria com a part integral del Sistema Europeu de Bancs Centrals. Entre les seves principals funcions, a més, hi hauria l’execució de la política monetària, la supervisió del sector i del sistema de pagaments, la gestió de divises, la posada en circulació d’euros o l’elaboració d’estadístiques. El govern estima que el Banc Central tindria una estructura de 500 empleats i se situaria entre els més eficients d’Europa.

El departament de Vicepresidència, Economia i Hisenda, que dirigeix Oriol Junqueras, ha elaborat un document en el qual detalla com seria la situació de l’economia catalana en una hipotètica república. El text, que s’ha enviat a les delegacions del govern a l’exterior, subratlla que Catalunya difícilment quedarà fora de la UE i de l’euro, ja que pot ser expulsada de la Unió Europea “només si Espanya la reconeix primer com a Estat independent, però això significaria que hi ha un acord entre els dos, aleshores, quin sentit tindria expulsar Catalunya de la UE? No beneficia ningú, al contrari, perjudicaria greument Espanya”, assenyala l’escrit.

El govern català afegeix que, hi hagi acord o no amb Espanya i la UE, la continuïtat dins de l’espai econòmic europeu es pot garantir a través de l’Associació Europea de Lliure Comerç (EFTA). “Potser no estarem representats en les institucions europees des del primer dia, però segur que es troba la manera de no perjudicar ni les exportacions ni les multinacionals europees establertes a Catalunya”, subratlla el document.

El major dels mossos d’esquadra, Josep Lluís Trapero, tornarà a declarar avui a l’Audiència Nacional com a imputat de sedició i ho farà amb el president de l’ANC, Jordi Sànchez, i el d’Òminun Cultural, Jordi Cuixart.

COLAU VOL QUE CESSIN CASADO PER OFENDRE ELS DEMÒCRATES

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va demanar al PP la destitució del seu secretari de comunicació, Pablo Casado, per haver “ofès” la memòria del president republicà Lluís Companys i la de tots els demòcrates espanyols, perquè, segons va recalcar, en la política “no necessitem piròmans”. Casado va advertir el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que si finalment declarava la independència de Catalunya podria acabar a la presó com li va succeir a Lluís Companys.

Per Colau, “Casado no està capacitat per fer de portaveu d’un partit que es consideri democràtic” i amb les seves paraules va “ofendre la memòria de president Companys, però també de tots els represaliats pel franquisme”.

tracking