Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Catalunya

Juncker diu que no pot permetre “una Unió Europea de 98 països”

El líder comunitari descarta actuar com a mediador i afirma que si Catalunya s’independitzés “altres regions farien el mateix”
El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker.

Juncker diu que no pot permetre “una Unió Europea de 98 països”

El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker.

Efe
Actualitzada 14/10/2017 a les 07:01
El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, va assegurar ahir que si Catalunya s’independitzés d’Espanya altres regions europees farien el mateix, i hi va afegir que l’executiu comunitari no actua com a mediador en aquesta situació perquè es crearia “més caos” a la UE.
“Si Catalunya es converteix en un Estat independent altres faran el mateix. Això no m’agrada”, va afirmar el polític durant un diàleg ciutadà amb estudiants a la Universitat de Luxemburg. L’ex-primer ministre del gran ducat va agregar que no li agradaria tenir d’aquí a uns anys una Unió Europea de 98 països perquè ja és “suficientment difícil” amb vint-i-set, però amb molts més “seria impossible”.
Sobre les negatives de la Comissió Europea per intervenir entre Madrid i Barcelona, Juncker va explicar que si ho fes es crearia “molt més caos a la Unió Europea”, i va recalcar que ell negocia solament entre estats membres del club comunitari. “Durant cert temps vaig demanar al president del govern espanyol que prengués iniciatives perquè la situació a Catalunya no es convertís en la que és ara”, es va limitar a declarar Juncker.
De la seva banda, el ministre espanyol d’Economia i Competitivitat, Luis de Guindos, va assegurar que la crisi catalana no sortirà gratis des del punt de vista econòmic, en informar que obligarà a situar “per sota” del 2,6% les previsions de creixement del país per al 2018. “Això no surt gratis des del punt de vista de l’evolució econòmica. Aquest tipus de qüestions tenen sempre impacte”, va afirmar De Guindos durant una conferència a Washington. El ministre va agregar que Espanya tindrà una “taxa de creixement inferior” a la projectada del 2,6%, “a conseqüència de l’exigència de prudència que ens exigeix la situació d’incertesa que ha generat Catalunya”. Les previsions de creixement del govern d’Espanya són actualment del 3,1% per al 2017 i del 2,6% per al 2018, encara que es revisaran en el nou projecte pressupostari que Madrid presentarà la setmana vinent davant la Comissió Europea.
Almenys 540 empreses han canviat la seu social de Catalunya a ciutats d’altres regions espanyoles des del referèndum de l’1-O i 533 es van traslladar entre els dies 9 i 11, segons dades provisionals del Col·legi de Registradors d’Espanya difoses ahir.
Les declaracions del ministre es produïen després que la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría demanés al president català, Carles Puigdemont, que torni a l’ordre constitucional, i advertís que sense una “ràpida solució” caldria rebaixar les previsions de creixement. Dilluns acaba el termini perquè Puigdemont respongui al requeriment que el govern li va enviar dimecres perquè aclareixi si ha declarat la independència.

REUNIONS A LA GENERALITAT
Puigdemont preparava ahir aquesta resposta amb múltiples contactes i consultes, mentre la CUP s’afegia, mitjançant una carta enviada al president de la Generalitat, a les pressions iniciades dijous a la nit per l’ANC per proclamar ja la “república” catalana. Segons fonts de la Generalitat, Puigdemont esgotarà el termini del requeriment i no preveu anunciar la resposta fins que l’hagi enviat a l’executiu central. Al llarg de la jornada, pel Palau de la Generalitat van desfilar diversos consellers, amb els quals Puigdemont va analitzar els escenaris que s’obren a partir d’ara.
Etiquetes
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts