catalunya

Grans firmes catalanes de l'Ibex 35 traslladen la seu social a Madrid

La incertesa política provoca la marxa d’Abertis, Colonial i Cellnex, i Grifols ho estudia

Grans firmes catalanes de l'Ibex 35 traslladen la seu social a Madrid

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La presència d’empreses catalanes a l’Ibex 35 ha quedat reduïda a la mínima expressió, amb l’única representació de Grifols (que no descarta marxar) després que Abertis, Colonial i Cellnex hagin decidit traslladar la seu social a Madrid per la situació a Catalu-nya. Només ahir, més d’una desena d’empreses de sectors com el financer, l’assegurador o l’alimentari van comunicar que s’emporten la seu social fora de Catalu- nya per la inseguretat jurídica generada pel procés, i la possibilitat que el Parlament declari avui unilateralment la independència.

Segons diverses fonts, Puigdemont ultima una declaració amb “efectes progressius” i amb la previsió d’iniciar un “procés constituent”. En aquest context, la patronal Foment del Treball va advertir que veu risc d’“insolvència econòmica” a Catalunya si es segueix “en l’incert camí” cap a la DUI, i va demanar “responsabilitat als dirigents polítics”.

Des del govern espanyol, la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, va assegurar que encara que es declari la independència “no tindrà cap efecte”. En una entrevista a la COPE, va explicar que l’executiu ha d’estar preparat per a qualsevol escenari i que prendrà les mesures que calgui per restablir l’ordre constitucional, incloent l’aplicació de l’article 155 de la Constitució.

Més contundent es va mostrar el vicesecretari de comunicació del PP, Pablo Casado, que va advertir a Puigdemont que si declara la independència pot “acabar” com Lluís Companys, que va fer aquest pas “fa 83 anys”. En el torn de preguntes els periodistes li van demanar que aclarís a què es referia en concret en citar la biografia de Companys. Casado va respondre que havia volgut recordar que el líder republicà va ser detingut el 1934. “Per això he parlat de 83 anys”, va subratllar. Companys va ser afusellat pel règim franquista el 1940.

En paral·lel, la guàrdia civil ha acusat el major dels mossos d’esquadra, Josep Lluís Trapero, d’inacció en el referèndum de l’1-O, i de respondre amb això a un pla premeditat “en connexió directa” amb Puigdemont i Junqueras.

Així consta en l’informe que l’institut armat ha remès a l’Audiència Nacional amb motiu de la causa oberta per un presumpte delicte de sedició contra Trapero. El document ressalta la dilació dels mossos quan se’ls va requerir suport per a les forces de seguretat de l’Estat i la constatació que el cap de la policia autonòmica estava donant “protecció” a les persones encarregades de preparar la logística dels comicis.

Finalment, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va acordar que a partir d’ara els mossos ja no s’encarreguin en exclusiva de la seguretat del Palau de Justícia. A partir d’ara, hauran de compartir les tasques amb la policia nacional.

tracking