Espanya

Concentracions de blanc i sense banderes pel diàleg a Catalunya

La plaça de Sant Jaume reuneix 5.500 persones que reclamen als governs espanyol i català que busquin una sortida al conflicte

Concentracions de blanc i sense banderes pel diàleg a Catalunya

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Milers de ciutadans vestits de blanc i sense banderes van sortir ahir als carrers de les principals capitals de l’Estat espanyol, amb Madrid i Barcelona al capdavant, per demanar diàleg tant al Govern com a la Generalitat. A la plaça de Sant Jaume de Barcelona en van ser unes 5.500, segons xifres de la guàrdia urbana.

Els manifestants van cridar i defensar diverses consignes emplaçant els dos governs a buscar una sortida al conflicte català davant el risc d’una declaració unilateral d’independència i després de l’escalada de tensió posterior a l’1 d’octubre. La iniciativa, promoguda des de les xarxes socials per la plataforma “Parlem?”, va congregar milers de persones davant molts ajuntaments. A la concentració de Madrid, a la qual van adherir-s’hi prop de cinquanta entitats, va ser-hi, entre altres, el vicesecretari general de Comunicació del PP, Pablo Casado.

“Parlem?” va ser precisament la paraula que més cartells va ocupar a la plaça Sant Jaume. Els concentrats van voler llançar un missatge de concòrdia i van fer volar uns globus blancs entre aplaudiments i proclames com “el poble català no vol divisió”, “sí es pot” o “volem parlar”. Els manifestants, en un to pacífic i sense exhibir banderes espanyoles, catalanes ni independentistes, van alçar cartells contra la declaració unilateral d’independència i d’altres que versaven: “Espanya és millor que els seus governants”.

Així mateix, centenars de persones van respondre a la mateixa convocatòria davant les portes dels ajuntaments de Girona, Lleida i Tarragona, i més d’un miler a l’Hospitalet de Llobregat, de la mateixa manera que va succeir a ciutats de la resta de l’Estat.

Malgrat que la concentració no va estar organitzada per cap partit polític, a Barcelona sí que hi va acudir una representació del PSC, encapçalada pel primer secretari del partit, Miquel Iceta.

En declaracions als periodistes, Iceta, que va dir que hi anava com a “ciutadà”, va subratllar que “molta gent” estava demanant ahir als carrers “diàleg”, fet pel qual va demanar que se solucioni el conflicte català des de la negociació i que s’escolti la veu dels manifestants per a la convivència. Madrid va acollir una segona manifestació d’unes 50.000 persones a favor de la unitat d’Espanya.

LA FUNDACIÓ LA CAIXA I CRITERIA TRASLLADEN LA SEU SOCIAL A PALMA

El patronat de la Fundació La Caixa, accionista únic de CriteriaCaixa, va acordar el trasllat de la seu social tant de la fundació com de Criteria a la plaça Weyler, 3 de Palma “per mantenir els interessos i l’operativa normal de l’entitat i mentre es mantingui l’actual situació a Catalunya”, segons va comunicar la mateixa entitat, que va afegir que es tracta d’una decisió de “caràcter temporal”. CaixaBank també va fer públic ahir la decisió unànime del seu Consell d’Administració de traslladar el seu domicili social al carrer Pintor Sorolla 2-4 de València. Segons un comunicat de la Fundació, el trasllat afecta tant la Fundació com CriteriaCaixa, societat hòlding d’inversions no cotitzada, que gestiona el patrimoni de la Fundació.

tracking