Catalunya

Banc Sabadell deixa Catalunya i CaixaBank estudia fer el mateix

L’entitat vallesana establirà la central a Alacant mentre el consell d’administració de ‘la Caixa’ analitza avui la possible mudança a les Balears

Banc Sabadell deixa Catalunya i CaixaBank estudia fer el mateixEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Banc Sabadell va acordar ahir traslladar la seu social a Alacant, davant la possibilitat que el Parlament de Catalunya faci una declaració unilateral d’independència. CaixaBank celebrarà avui un consell d’administració extraordinari per debatre una decisió en el mateix sentit.

Per facilitar la sortida a les companyies davant la incertesa a Catalunya, el govern espanyol aprovarà avui amb tota probabilitat un decret llei que permetrà a les empreses acordar el canvi de seu social sense sotmetre la decisió a la junta d’accionistes, la qual cosa acceleraria el tràmit a les entitats que així ho disposin.

La inquietud i inseguretat jurídica que ha provocat la deriva sobiranista a Catalunya ha portat importants empreses a moure fitxa i a canviar la ubicació de la seu fiscal per garantir que seguiran sota el paraigua de la Unió Europea en cas que el Parlament català declari la secessió. Aquest és el cas de Banc Sabadell, el cinquè banc d’Espanya en volum de negoci, que en una decisió sense precedents va reunir ahir el consell d’administració en sessió extraordinària per donar llum verd al canvi de domicili fiscal de Sabadell a Alacant.

Aquesta decisió garantirà que l’entitat segueixi estant sota el paraigua regulatori del Banc Central Europeu en cas de secessió, garantint així els interessos d’accionistes, clients i empleats en qualsevol escenari. Aquest trasllat tindrà efectes immediats, ja que els estatuts del banc estableixen que tan sols cal la decisió del consell per fer efectiu el canvi, sense passar per junta d’accionistes.

Fonts de l’entitat van explicar que “en la pràctica tot seguirà igual”, ja que el banc mantindrà els serveis centrals a Catalunya, encara que els impostos els pagarà a Alacant. La nova seu estarà situada a l’avinguda Óscar Esplá, on el Sabadell ja té un edifici corporatiu. Alacant, de fet, és un dels principals centres operatius de Banc Sabadell fora de Catalunya, on se situava la seu de CAM, el grup que va adquirir en subhasta el 2011.

El Sabadell ha patit en borsa aquests dies, especialment des del referèndum de diumenge. Ahir, després de conèixer-se la intenció d’endur-se la seu fora de Catalunya, la cotització de l’entitat es va disparar als mercats amb una pujada del 6,16%.

CaixaBank, l’entitat capdavantera a Catalunya i un dels tres grans bancs espanyols, al costat de Santander i BBVA, podria seguir els passos del Sabadell i treure la seu social de Catalunya. El grup preveu convocar avui un consell d’administració extraordinari per debatre aquesta decisió, que en el cas de CaixaBank, segons els actuals estatuts, requeriria l’aprovació de la junta d’accionistes. Entre les ubicacions que s’estudien perquè el banc català situï el seu domicili social, va cobrar força en les últimes hores l’opció de les Balears.

PLE DEL PARLAMENT SUSPÈS PEL TC

D’altra banda, el Tribunal Constitucional va decidir suspendre cautelarment el ple del Parlament de Catalunya de dilluns, després d’admetre a tràmit un recurs d’empara del PSC amb l’argument que, si aquest ple declarés la independència, hi hauria un trencament de la Constitució i una “aniquilació” dels drets dels diputats. Es tracta del ple en què el president català, Carles Puigdemont, havia de valorar els resultats i els efectes del referèndum de l’1-O, amb la declaració d’independència de Catalunya sobre la taula.

tracking