Estats Units

Almenys 58 morts i 515 ferits en un tiroteig en un concert a Las Vegas

Stephen Paddock, de 64 anys, va disparar contra la multitud des de l’habitació del seu hotel i tot seguit es va suïcida

Almenys 58 morts i 515 ferits en un tiroteig en un concert a Las VegasEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Almenys 58 persones van morir la matinada d’ahir i 515 van resultar ferides en un tiroteig ocor­regut en un concert a Las Vegas (EUA), segons l’últim balanç ofert per les autoritats. El portaveu de la policia de Las Vegas, Joe Lombardo, va oferir aquestes dades en una roda de premsa en la qual va demanar paciència als familiars perquè la identificació de les víctimes trigarà temps. Entre els morts hi ha un agent del cos policial que estava fora de servei, mentre que dos oficials més que sí que treballaven van resultar ferits. No es descarta que el nombre de víctimes augmenti.

L’autor dels trets, que es va suïcidar després de la matança –la pitjor d’aquestes característiques mai perpetrada als Estats Units–, és Stephen Paddock, un home blanc de 64 anys. L’home va obrir foc des de la seva habitació del pis 32 de l’hotel Mandala Bay de Las Vegas a les 22.08 hores de diumenge (hora local) contra una multitud de més de 22.000 persones que assistien al carrer a un concert d’un festival country. Lombardo va deixar que fos un portaveu de la policia federal nord-americana, l’FBI, qui donés els detalls de la investigació i expliqués que es descarta qualsevol vincle del tirador amb algun grup terrorista estranger.

Hores abans, el grup gihadista Estat Islàmic (EI) s’havia atribuït la matança en assegurar a través de la seva agència de propaganda afí, Amaq, que l’autor de l’atemptat és “un soldat de l’Estat Islàmic”. Lombardo va explicar que les autoritats no tenien informació prèvia sobre el sospitós, per la qual cosa va respondre als periodistes: “No sé com això podria haver-se previngut.”

Durant la compareixença, el cap policial va revelar que l’atacant va trencar les finestres de l’hotel amb una eina similar a un martell abans de disparar indiscriminadament contra la multitud, que assistia al recital a l’aire lliure. A més, va explicar que, segons les primeres investigacions del cos d’ordre, Paddock va introduir ell sol a l’establiment hoteler, sense cap altre col·laborador, les deu armes que es van trobar a la seva habitació, on s’allotjava des del 28 de setembre passat.

Lombardo va confirmar que els investigadors han parlat amb la parella de l’atacant, Marilou Danley, de 62 anys, que es troba en aquests moments fora del país. Encara que se segueix considerant que ella és una “persona d’interès” en aquests fets, els agents creuen que no va tenir res a veure amb la massacre.

“Ilunàtic boig ple d’odi”

A la roda de premsa va comparèixer també l’alcaldessa de Las Vegas, la demòcrata Carolyn Goodman, qui va dir que el tiroteig és obra d’un “llunàtic boig ple d’odi” i va demanar a la població que acudeixi als bancs de donació de sang perquè “ara mateix és el més necessari”.

Per la seva banda, el governador de l’estat de Nevada, el republicà Brian Sandoval, va condemnar el tiroteig com un “acte covard i menyspreable. N’haurem d’aprendre, de tot això”, va agregar Sandoval, sense esmentar l’obstaculització que el seu partit exerceix al Congrés sobre una possible legislació sobre el control d’armes.

Els agents estudien ara els objectes recollits tant a l’habitació de l’hotel de l’atacant com a la seva casa de Mesquite, a una hora de Las Vegas per carretera, on també es van trobar armes de foc. A més, l’FBI registrarà també una altra propietat de l’atacant al nord de l’estat.

tracking