Espanya

Els detinguts per l'atemptat diuen que l'imam es volia immolar

Els quatre membres de la cèl·lula jihadista afirmen que l’objectiu era un atac més gran amb explosius contra “monuments importants”

Els detinguts per l'atemptat diuen que l'imam es volia immolarEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els quatre membres de la cèl·lula jihadista que va atemptar contra Barcelona i Cambrils van responsabilitzar l’imam de Ripoll, Abdelbaki Es Satty, dels atacs. En la seva declaració davant del jutge de l’Audiència Nacional Fernando Andreu, ahir els quatre joves van explicar que Es Satty, mort en l'explosió del xalet d'Alcanar, els havia dit que es volia immolar amb explosius. Els interrogatoris a l’Audiència van començar cap a la una del migdia, malgrat que els detinguts hi havien arribat a les vuit del matí. La fiscalia va demanar presó provisional sense fiança per a tots ells. Finalment, però, el jutge va decretar presó sense fiança per a dos dels quatre detinguts, un altre va quedar en llibertat provisional i el quart ha quedat retingut a l'espera de més comprovacions.

El primer a declarar va ser Mohamed Houli Chemlal, el jove de 22 anys que va resultar ferit greument a l’explosió de la casa d’Alcanar. Segons van informar fonts judicials, Houli va respondre durant una hora les preguntes del magistrat i va ratificar el relat que va oferir als mossos i va admetre que preparaven explosius per atemptar contra “monuments importants”, si bé no hauria indicat quins exactament.

El segon a declarar va ser Driss Oukabir, el primer detingut de Ripoll, de 28 anys i germà gran de Moussa Oukabir, abatut a Cambrils. Les mateixes fonts van assegurar que ell mateix hauria llogat la furgoneta pensant que era per a una mudança. A més, també ha culpat l’imam. Seguidament va ser el torn de Mohammed Aalla, detingut a Ripoll i germà de l’abatut a Cambrils Said Aalla. Ell és el propietari de l’Audi A3 interceptat a Cambrils i va dir que el cotxe estava al seu nom per temes de l’assegurança, però que el vehicle era del seu germà.

L’últim a parlar davant del jutge va ser Salh El Karib, de 24 anys, detingut a Ripoll i propietari del locutori des d’on Driss Oukabir hauria comprat uns bitllets per viatjar al Marroc. El Karib es va desvincular de la cèl·lula assegurant que només feia d’intermediari per comprar els bitllets i poder-se quedar una comissió.

Després d'escoltar-los a tots, el jutge va decretar presó incondicional per a Mohammed Houli Chemlal i Driss Oukabir a qui se'ls imputa delictes d'integració en organització terrorista, assassinat terrorista, estralls i tinença d'explosius en el primer cas i integració en organització terrorista i assassinat terrorista en el segon. Per a Salah El Karib el jutge va prorrogar la detenció setanta-dues hores més, fns a aclarir la seva participació en els fets. En canvi, Mohamed Aalla va quedar en llibertat provisional ja que els indicis existents sobre la seva pressumpta col·laboració amb el grup investigat no són prou clars.

Durant el trasllat a Madrid van estar incomunicats i tots ells van ser assistits per advocats d’ofici.

ELS MOSSOS INVESTIGUEN SI VAN REBRE AJUDA EXTERIOR

Els mossos donen per neutralitzada la cèl·lula jihadista però no donen per tancada l’operació policial. S’està investigant si existia alguna xarxa de suport per al terrorista abatut a Subirats i considerat el conductor de la furgoneta que va causar l’atropellament a la Rambla. A més, també s’està treballant amb “intel·ligències d’altres països” per establir possibles connexions europees dels atemptats. S’investigarà amb quines persones podrien haver tingut contacte els terroristes en altres països com Bèlgica o França. De fet, ahir es va conèixer que la policia marroquina va detenir a Casablanca un home que havia repartit butà i que va residir a Ripoll. També ahir els mossos van fer nous registres a Ripoll i a Vilafranca del Penedès.

tracking