veneçuela

L'exèrcit veneçolà frustra l'alçament d'un grup d'homes al nord del país

El general Jesús Suárez Chourio va confirmar que l’acció havia acabat amb un mort i una persona ferida de gravetat

L'exèrcit veneçolà frustra l'alçament d'un grup d'homes al nord del país

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una vintena de militars van revoltar-se ahir a l’Estat de Carabobo, al nord de Veneçuela, contra el govern del president Nicolás Maduro. Com a resultat de l’assalt, que va frustrar ràpidament l’exèrcit veneçolà va morir un opositor al govern i va haver-hi un ferit de gravetat, segons va informar el comandant general de l’exèrcit Jesús Suárez Chourio.

Segons va explicar una font militar a EFE, vuit dels vint insurrectes van ser detinguts. D’aquests, tres són oficials militars de rang baix i cinc són civils. El dirigent de l’alçament, el capità Juan Caguaripano, havia abandonat l’exèrcit el 2014, en un moment d’onada de protestes antigovernamentals. Així mateix, durant l’acció d’ahir, va declarar-se en rebel·lió” davant “la tirania” de Nicolás Maduro.

El president de Veneçuela va felicitar la força armada nacional bolivariana (FANB) per la “reacció immediata” que va tenir davant de “l’atac terrorista a una unitat militar”. “Fa una setmana els vam guanyar amb vots i avui ha calgut guanyar amb bales el terrorisme”, va dir Nicolás Maduro en el seu programa televisiu Els diumenges amb Maduro, transmès pel canal estatal VTV, en què va felicitar àmpliament les forces armades bolivarianes. El president va indicar que va mantenir converses amb el comandant de la guàrdia nacional bolivariana (GNB), el major general Jesús Suárez Chourio, i que planejava oferir més endavant detalls del que havia succeït.

Suárez Chourio va descriure els fets com “un atac terrorista, paramilitar i mercenari pagat per la dreta, els seus col·laboradors i l’imperi nord-americà”. Per la seva banda, i a través del seu compte de Twitter, el dirigent chavista Diosdado Cabello va donar dades del desenvolupament de la revolta, que va tenir lloc concretament al Fort Paramacay, a la ciutat veneçolana de València.

Desenes de veneçolans van començar a manifestar-se en conèixer-se la situació, malgrat que l’acció va reprimir-se aviat, en suport al grup de militars que es van revoltar ahir. Els ciutadans, veïns de l’anomenat Fort Paramacay, van ser dispersats per les forces de seguretat del govern mentre els manifestants cantaven l’himne nacional i cridaven consignes de suport al grup de rebels.

L’oposició al govern de Maduro no actua habitualment de forma conjunta. Tot i així, va reunir-se ahir per dissenyar un pla d’acció i té previst convocar una manifestació avui a Caracas, la capital del país sud-americà.

A causa dels fets i la inquietud generada al país, l’Assemblea Constituent de Veneçuela va suspendre la sessió en què havia de posar en marxa la comissió de la veritat i la justícia per depurar responsabilitats pels fets violents que hi ha hagut els últims tres mesos.

tracking