veneçuela

Detinguts els líders opositors López i Ledezma per “planejar una fuga”

Els dos polítics contraris a Maduro, que estaven en règim d’arrest domiciliari, tornen a la presó

Detinguts els líders opositors López i Ledezma per “planejar una fuga”EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

En plena escalada de tensió després de les eleccions a l’Assemblea Constituent a Veneçuela, agents del servei bolivarià d’intel·ligència nacional van tornar a detenir ahir els dirigents opositors Leopoldo López i Antonio Ledezma, segons van denunciar els seus familiars. Tots dos estaven en arrest domiciliari.

La primera a denunciar-ho va ser la dona de López a les xarxes socials, en un missatge on assegurava no saber on se l’havien endut. Posteriorment, l’advocat de la família va assegurar que l’opositor havia estat traslladat al penal militar de Ramo Verde. En tot cas, les famílies i els partits polítics dels arrestats van fer responsable personalment el president Maduro del que els pugui passar.

Leopoldo López va estar més de tres anys a la presó abans que el tanquessin a casa. Pel que fa a Ledezma, ja va ser detingut el febrer del 2015 acusat de conspiració i associació per delinquir. En tot aquest temps no ha rebut cap sentència ferma.

El Tribunal Suprem de Justícia (TSJ) de Veneçuela va assegurar que els dos líders opositors planejaven fugir i que és per això que se’ls ha revocat l’arrest domiciliari. En una nota, el tribunal assenyala que “fonts d’intel·ligència oficial van rebre informació sobre un pla de fuga d’aquests ciutadans, per la qual cosa es van activar amb urgència el procediments de resguard corresponents”.

Mentrestant, l’alt comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans, Zeid Ra’ad al-Hussein, va demanar l’alliberament “immediat” de tots els detinguts a Veneçuela per “exercir el seu dret a la llibertat de reunió pacífica, d’associació i d’expressió”, entre els quals va citar López i Ledezma. “Em preocupa profundament que els líders opositors Leopoldo López i Antonio Ledezma hagin estat novament posats sota custòdia de les autoritats després de la revocació del seu arrest domiciliari”, va dir.

D’altra banda, els Estats Units han decidit imposar sancions directes contra Nicolás Maduro, a qui qualifiquen de dictador. Només hi ha tres presidents més al món castigats així pels Estats Units: Bashar al-Assad de Síria, Robert Mugabe de Zimbàbue i Kim Jong-un de Corea del Nord. Maduro ja va rebutjar ahir aquestes sancions i es va presentar altre cop com un president que no obeeix les ordres imperialistes.

A més, la força armada nacional bolivariana de Veneçuela va ratificar el seu “incondicional suport” i “lleialtat” al president davant aquestes sancions. “Ens afer­rem més que mai a la nostra missió constitucionalment assignada, ratificant el nostre incondicional suport i lleialtat al comandant en cap, i reiterem el compromís històric de defensar la sobirania i independència nacional”, va indicar l’exèrcit en un comunicat llegit pel ministre de Defensa, Vladimir Padrino.

Sancions des de Brussel·les

Els EUA podrien no ser els únics a establir sancions. En aquesta mateixa línia, el president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, va demanar que la Unió Europea també imposi sancions als membres del govern veneçolà. Tajani va enviar cartes al president del Consell Europeu, Donald Tusk, i al president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, sol·licitant la possibilitat de congelar els actius i imposar una prohibició de viatjar a la Unió Europea als membres de l’executiu de Nicolás Maduro.

tracking