alemanya

Merkel es reuneix amb Trump amb vista a un consens de mínims al G-20

La cancellera vol acostar posicions amb el president nord-americà en temes com el lliure comerç o la lluita contra el canvi climàtic

Merkel es reuneix amb Trump amb vista a un consens de mínims al G-20EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La cancellera alemanya, Angela Merkel, va intentar ahir acostar posicions amb el president dels EUA, Donald Trump, davant l’inici de la cimera del G-20, complicada pel distanciament de Washington d’acords clàssics com la defensa del lliure comerç i la lluita global contra el canvi climàtic.

Conscient que té darrere seu tots els socis europeus i el gros de la comunitat internacional, Merkel va decidir bolcar-se amb el convidat nord-americà, amb qui ja va comprovar que manté una dispar visió política del món durant la primera trobada bilateral al març. Alemanya, va explicar Merkel, està convençuda que la globalització pot ser beneficiosa per a totes les parts i defensarà la importància del “lliure comerç amb regles justes”. D’altra banda, la sortida dels Estats Units de l’acord de París farà complicat tancar qualsevol tipus de compromís en la lluita contra el canvi climàtic, però la cancellera va evitar parlar, de moment, de la possibilitat d’aprovar un text consensuat només per dinou dels vint membres del grup. Els líders començaran avui les reunions i els negociadors de cada govern, va recordar Merkel, tenen per davant encara dues nits per tancar un text que pugui ser aprovat per totes les parts demà, quan acabi la cimera.

La primera sessió de treball estarà dedicada a la lluita contra el terrorisme internacional, però a la jornada d’avui totes les mirades estaran posades en l’entrevista que Trump té previst mantenir amb el president rus, Vladímir Putin, la primera de tots dos mandataris. Malgrat les reiterades crides de tots dos al diàleg i la cooperació, la cita arriba precedida de retrets, en un moment especialment tibant de les relacions bilaterals.

Des de Varsòvia, ciutat que va visitar abans d’arribar a Hamburg, Trump va instar ahir Moscou a cessar en les seves activitats desestabilitzadores a Ucraïna i altres països, i deixar de donar suport a “règims hostils” com Síria i l’Iran. Aquests tres països estaran a l’agenda de la trobada, on està per veure si també s’aborden les presumptes interferències de Rússia a les últimes eleccions nord-americanes.

Primera reunió amb Peña Nieto

Hamburg serà també escenari de l’esperat primer cara a cara entre Donald Trump i el president mexicà, Enrique Peña Nieto, qui ja va cancel·lar a començament d’aquest any una visita a la Casa Blanca per les tensions arran del mur que el mandatari nord-americà planeja construir a la frontera, i que a més hauria de ser pagat íntegrament pel país veí.

tracking