Itàlia rescata dos bancs per 17.000 milions d'euros a instàncies del BCE

El Govern aprova la “liquidació ordenada” de les dues entitats a través d’un decret llei i se les quedarà
el primer grup financer del país

Itàlia rescata dos bancs per 17.000 milions d'euros a instàncies del BCEEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Govern italià va aprovar ahir la “liquidació ordenada” de dos bancs de la regió de Vèneto, al nord-est del país, amb un decret llei que permet cedir els seus actius sanejats a Intesa Sanpaolo i que els facilitarà continuar amb la seva activitat. Les sucursals de Banca Popular de Vicenza i Vèneto Banca podran obrir dilluns després de l’aprovació del decret per via urgent, en una reunió extraordinària del consell de ministres convocada per aplicar les instruccions enviades des de les institucions europees.

La junta única de resolució europea (JUR) va ordenar divendres liquidar les dues entitats després que el Banc Central Europeu (BCE) declarés que són inviables o que estan en camí de ser-ho. Intesa Sanpaolo, el primer grup bancari italià, es quedarà amb les dues entitats liquidades administrativament, segons va confirmar el primer ministre, Paolo Gentiloni, que va destacar que amb aquest sistema es protegirà els titulars dels dipòsits i els propietaris d’obligacions sènior. “Aquesta crisi ha arribat a nivells que han fet necessària aquesta intervenció, que ha estat molt important i era molt urgent i necessària. D’aquesta manera hem evitat la fallida desordenada”.

Amb el decret que es va aprovar ahir, es mobilitzaran “recursos fins als 17.000 milions d’euros”, va precisar el ministre d’Economia i Finances, Pier Carlo Padoan, que també va defensar que la solució adoptada era “l’única alternativa a la liquidació desordenada” de les dues entitats. Padoan va dir que Intesa rebrà de l’Estat 4.785 milions d’euros en concepte d’“avançament de caixa”, i estaran destinats a les “operacions necessàries per mantenir la capitalització i el reforç patrimonial” de l’entitat davant la compra dels bancs de Vèneto. L’operació obligarà a tancar al voltant de 600 sucursals (de les més de sis mil que se sumaran la xarxa dels dos bancs més la d’Intesa Sanpaolo) i a una reducció de fins a 4.000 llocs de treball, dels més de 100.000 empleats que passa a tenir el conjunt dels tres bancs, segons van assegurar els mitjans locals.

tracking