França

La investigació de quatre ministres obliga Macron a refer l'executiu

Els titulars de Justícia, François Bayrou, i d’Assumptes Europeus, Marielle de Sarnez, noves baixes a causa de la recerca sobre ocupacions fictícies al MoDem

La investigació de quatre ministres obliga Macron a refer l'executiuEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president francès, Emmanuel Macron, va oficialitzar ahir una important remodelació del govern, forçat per la sortida de quatre dels membres esquitxats per investigacions judicials: tres per sospites de malversació de fons i un altre per nepotisme.

La jurista Nicole Belloubet, de 62 anys, substitueix François Bayrou a Justícia; l’exsecretària d’Estat Florence Parly, de 54, ocuparà Defensa al lloc Sylvie Goulard, i la directora de l’Escola Nacional d’Administració (ENA), Nathalie Loiseau, de 53, reemplaça Marielle de Sarnez a Assumptes Europeus. Stéphane Travert, del PS, agafarà el relleu a Agricultura de Jacques Mézard. Aquest, al seu torn, ocuparà el càrrec de Cohesió Territorial, fins ara en mans del també socialista Richard Fer­rand, acusat de nepotisme.

Els canvis a Justícia, Defensa i Assumptes Europeus es produeixen per la recerca per presumptes ocupacions fictícies amb fons públics del Parlament Europeu al partit centrista MoDem, del qual Bayrou, Goulard i De Sarnez són membres. Aquesta remodelació del govern es produeix només tres dies després que el jove partit de Macron, La República en Marxa!, guanyés les eleccions legislatives de diumenge passat amb majoria absoluta.

El nucli dur del gabinet es manté i conserven els llocs, entre d’altres, el primer ministre, el conservador Édouard Philippe; el titular d’Exteriors, el socialista Jean-Yves Le Drian; el d’Interior, el també socialista Gérard Collomb; el d’Economia, el conservador Bruno Le Maire, i el d’Ecologia, Nicolas Hulot.

El cas més mediàtic entre els ministres sortints és el de Bayrou, líder del MoDem, qui havia presentat fa unes setmanes una llei per combatre la corrupció. El dirigent va dir ahir que deixa el càr­rec per preparar la seva defensa i no afeblir el govern en la investigació de la qual està sent objecte el seu partit, aliat a la formació de Macron a les legislatives. Se sospita que el MoDem va poder utilitzar els diners que rebien els seus eurodiputats per contractar assistents parlamentaris per pagar persones que en realitat també treballaven per al partit. “Mai ho hem fet”, va afirmar Bayrou, qui va subratllar que segueix fent suport a Macron, malgrat abandonar el gabinet.

38 DIPUTATS DELS REPUBLICANS CONSTITUEIXEN GRUP PROPI

El diputat dels Republicans Thierry Solère va anunciar ahir la creació d’un nou grup parlamentari a l’Assemblea Nacional, escindit del bloc principal per les desavinences amb la formació conservadora, format per prop de 40 diputats. El nou grup ha estat batejat com Els Republicans constructius i els independents d’UDI (Unió dels Demòcrates i Independents), i compta amb 38 parlamentaris, dels quals 20 procedeixen de les files dels Republicans i els altres 18 venen de la formació centrista aliada. Solère va anunciar la formació del grup parlamentari en una roda de premsa al costat del president de l’UDI, Jean-Christophe Lagarde. El nou grup de constructius serà registrat dimarts que ve a l’Assemblea Nacional.

tracking