Espanya

Iglesias treu perfil institucional per desmuntar Rajoy i temptejar el PSOE

El líder de Podem ofereix als socialistes un pacte per formar executiu que exclogui Ciutadans

Iglesias treu perfil institucional per desmuntar Rajoy i temptejar el PSOEEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El líder de Podem, Pablo Iglesias, es va presentar ahir com el candidat alternatiu a la presidència d’Espanya amb un perfil institucional per desmuntar el govern de Mariano Rajoy i oferir una alternativa, al mateix temps que va aprofitar per estendre la mà al PSOE oferint un pacte que exclogui Ciutadans.

En la primera jornada del debat de la moció de censura contra Rajoy –que no té opcions de prosperar–, el candidat a la presidència per Units Podem va cedir a més un paper principal a la seva portaveu, Irene Montero, per denunciar la corrupció del PP i les seves conseqüències. A Rajoy, Iglesias li va advertir que passarà “a la història com el president de la corrupció”, igual que Suárez va ser el de la transició, González el de la modernitat, Aznar el de la “guerra” i Zapatero el de la “crisi”.

Li va recordar també que “les lleis estan per complir-les” i que Espanya no pot permetre’s que “les institucions estiguin copades per corruptes”, i per això –va emfatitzar– “cal fer fora” el PP del govern. Quan Rajoy li va dir que “no aprova ni de lluny com a candidat” i que “no és de fiar”, Iglesias li va etzibar que “va sent hora” que governi algú que no tingui tants “amics a la presó”.

“No sé si escraches, però delinqüents amics seus en tenen més que ningú”, va assenyalar Iglesias amb un to menys aspre que el que utilitza en altres ocasions amb el govern i fins i tot amb el PSOE. Fins i tot els socialistes van agrair aquestes noves formes del líder de Podem, qui va reconèixer els “errors” que va cometre després de les eleccions del 20-D, i va tornar a estendre la mà al PSOE per buscar un pacte que aconsegueixi fer fora el PP del govern, però que exclogui “la crossa taronja” de Ciutadans.

“Tant de bo ens posem d’acord per treure el PP del govern més aviat que tard”, va indicar Iglesias, qui va recalcar que està disposat al diàleg amb el PSOE, sobretot després de “la lliçó” que les bases socialistes van donar en triar secretari general Pedro Sánchez.

El líder de Podem va presentar un programa alternatiu en el qual el reconeixement de la plurinacionalitat té un lloc destacat, amb una aposta per un referèndum a Catalunya amb garanties i reconeixement; punt en el qual Rajoy li va exigir més “claredat” i menys “ambigüitat”. Iglesias va avisar el cap de l’executiu que si mira de “tapar la corrupció utilitzant Catalunya i apel·lant als pitjors instints reaccionaris” els tindrà davant, i va confiar que el PSOE se situï en aquesta posició.

El seu projecte inclou també 11 mesures anticorrupció, entre les quals destaquen el canvi del sistema d’elecció del fiscal general de l’Estat per reforçar la independència judicial; una nova llei de contractació pública i una altra de finançament de partits que limiti l’endeutament bancari i les donacions. Derogar la reforma que va escurçar els terminis de les investigacions penals, una llei contra les portes giratòries, acabar amb el secret bancari, endurir les penes del delicte fiscal i crear el d’enriquiment il·lícit, són altres propostes que, segons va dir, el PP no podria engegar perquè “potser més gent del seu partit acabaria a la presó”.

En economia, es va inspirar en el govern portuguès per proposar una pujada del salari mínim fins als 950 euros, la revaloració de les pensions amb l’IPC, reduir la jornada laboral a 35 hores setmanals i l’educació infantil universal i gratuïta des dels zero anys.

tracking