rússia

2.000 detinguts en protestes contra la corrupció del govern de Putin

El líder opositor Alexéi Navalni, arrestat quan sortia de casa per anar a la marxa de Moscou, havia organitzat concentracions a tot el país

2.000 detinguts en protestes contra la corrupció del govern de Putin

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Milers de persones van ser detingudes ahir a Rússia, la major part a Moscou i Sant Petersburg, quan la policia va reprimir i va intentar dissoldre les marxes contra la corrupció governamental convocades pel líder opositor Alexéi Navalni. A falta de xifres oficials de detencions, el portal informatiu OVD Info va assenyalar que a Moscou van ser detingudes 750 persones, mentre que 900 més van ser arrestades a l’antiga capital russa.

Navalni aspira a concórrer a les eleccions presidencials de l’any vinent, i és l’únic polític, ara com ara, que podria fer ombra a Vladímir Putin, que previsiblement optarà a la reelecció. L’opositor havia convocat protestes en més de 200 ciutats de tot el país contra la corrupció en les altes esferes del poder, que ell i l’organització que dirigeix denuncien sistemàticament.

A Moscou, Navalni havia aconseguit l’autorització de l’ajuntament per celebrar una marxa de protesta i un míting a l’avinguda Sàkharov, al nord-est de la ciutat, però la nit de diumenge, a menys de 24 hores de la manifestació, va canviar el lloc i va demanar als seus partidaris que acudissin al carrer Tverskaya, una de les principals artèries moscovites.

Les autoritats ho van considerar una provocació, i la fiscalia va advertir que la gent podia acudir a “passejar” per aquesta zona al costat dels milers de persones que celebraven ahir el Dia de Rússia, però “sense treure pancartes ni cridar eslògans”. El líder opositor no va poder arribar fins al lloc de la protesta, ja que va ser detingut al mateix portal de casa, segons va informar la seva esposa a Twitter.

Tot i això, milers de persones, en la majoria joves i també adolescents, van acudir a la crida de Navalni i es van sumar a la marxa, on de seguida van començar a corejar eslògans contra el president rus, Vladímir Putin. “Rússia sense Putin” o “Putin lladre” van ser alguns dels lemes entonats, mentre es mostraven pancartes amb eslògans com La corrupció ens està robant el futur.

Centenars de policies i antidisturbis van intervenir per reprimir la manifestació no autoritzada i van començar a practicar detencions, en molts casos emprant la força i de manera indiscriminada. Entre els detinguts hi havia diversos coreligionaris de Navalni, nombrosos joves i fins i tot un periodista de l’Agència Efe a Moscou que cobria la manifestació. Ignacio Ortega va ser portat a un furgó policial amb desenes de persones, i d’allà a una comissaria, on després de ser identificat va quedar en llibertat.

La policia veu "provocació"

Vladímir Chernikov, cap del departament de policia de Moscou, que havia advertit contra qualsevol intent d’alterar l’ordre i la llei, va assegurar després de les massives detencions que “el més important és que la situació està sota control”. Va afirmar que “ha estat cent per cent una provocació” i que els manifestants pro Navalni amb prou feines van ser uns 5.000, enfront dels centenars de milers de moscovites que van participar, al mateix carrer, al festival organitzat pel Dia de Rússia.

Paral·lelament, al Camp de Mart de Sant Petersburg, prop de mil persones van ser detingudes per participar també en una protesta no autoritzada sota el lema Volem respostes. En altres ciutats russes van tenir lloc manifestacions convocades per Navalni que van acabar sense incidents, encara que en alguns casos amb detinguts.

tracking